ВИЗНИ РЕЖИМ
 

Дипломатски и службени пасоши: Виза није потребна за боравак до 90 дана у периоду од 180 дана
Обични пасоши и друге путне исправе: Виза није потребна за боравак до 90 дана у периоду од 180 дана
Напомена: *За носиоца путног листа у транзиту неопходна је виза.

 

РЕЖИМ УЛАСКА ДРЖАВЉАНА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈE У УСЛОВИМА ПАНДЕМИЈЕ COVID-19

Држављани Републике Србије могу да уђу у Украјину уколико имају један од следећих услова за улазак:
-потврду о пријему једне или више доза вакцине против COVID-19 (вакцинама Pfizer, Johnson&Johnson, AstraZeneca, Moderna, Sinopharm, Sinovac)
-негативан PCR тест или брзи антигенски тест не старији од 72 сата
Обавезно за све путнике је поседовање полисе осигурања која покрива трошкове лечења од вируса COVID-19 за време боравка у Украјини (полису је могуће купити на сајту https://visitukraine.today).
Невакцинисане особе подлежу самоизолацији у трајању до 10 дана и у обавези су да инсталирају апликацију  „Вдома“. Самоизолација почиње 72 сата након уласка у Украјину и за то време ће моћи ураде PCR или брзи антигенски тест у Украјини након чега, у случају добијања негативног резултата, самоизолација није потребна.
Деца млађа од 12 година морају имати само полису осигурања.
Страни држављани који транзитирају кроз Украјину и имају документа која потврђују њихов одлазак из земље у року од 48 сати, изузети су од самоизолације и не морају да инсталирају апликацију „Вдома“ нити да се тестирају на присуство вируса COVID-19 у Украјини.
Невакцинисани грађани који путују из Русије (укључујући транзит) и који су били на њеној територији више од 7 дана у последњих 14 дана, морају да проведу 14 дана у самоизолацији -без могућности да исту прекину.
Држављани Србије без привременог или сталног боравка у Украјини који су дуже од 7 дана у последњих 14 дана боравили на територији Јужноафричке републике, Боцване, Зимбабвеа, Намибије, Лесотоа, Есватинија, Мозамбика и Малавија не могу да уђу у Украјину.

 

УЛАЗАК И ИЗЛАЗАК ИЗ ЗЕМЉЕ

За путовање у Украјину нашим држављанима није потребна виза за боравак до 90 дана у периоду од 180  дана од дана првог уласка. За носиоца путног листа у транзиту неопходна је виза. Рок важења пасоша ради туристичког путовања мора бити 3 месеца од датума напуштања Украјине.
Обавезна је полиса здравственог осигурања путника. Доказ о вакцинисању није потребан.
У Украјину се може уносити/износити новац у износу до 10 хиљада УСД.
Без плаћања дажбина дозвољено је унети 1 л жестоког пића, 2 л вина, 5 л пива, 200 цигарета или 50 цигара или 250 г дувана, 500 мл тоалетне воде или 100 мл парфема, два мобилна телефона, једну видео камеру, један фото-апарат, два лап-топ компјутера.
Без плаћања увозних дажбина може се унети робе у путничком промету у вредности од 1.000 евра на међународном аеродрому, односно 500 евра (и тежина не сме да пређе 50 кг) на друмским прелазима.
Унос лекова ограничен је на 5 кутија по особи (осим за лекове који садрже наркотичне и психотропне супстанце чији је унос забрањен). Уколико је за лечење потребно више од 5 кутија, потребно је имати одговарајућу лекарску потврду.
Ближе информације о царинским прописима могу се наћи на сајту www.customs.gov.ua.
За уношење ловачког оружја и увоз животиња и кућних љубимаца, неопходне су посебне дозволе.

Телефон пограничне полиције на аеродрому у Кијеву је +38044/387-26-92, а Конзуларног одељења МИП Украјине на аеродрому у Кијеву је +38044/281-78-03.

СОЦИЈАЛНИ СПОРАЗУМИ

Није закључен социјални споразум.

КОРИСНЕ ИНФОРМАЦИЈЕ

БЕЗБЕДНОСНА СИТУАЦИЈА – Према украјинским прописима, страним држављанима је за путовање на територије полуострва Крим, Доњецка и Луганска потребна дозвола коју издаје територијална јединица државне миграционе службе Украјине.
Безбедносна ситуација у Кијеву и градовима у западном делу Украјине је у начелу стабилна, уз повремено одржавање спорадичних протеста. Држављанима Р. Србије не препоручује се путовање у поједине источне делове Украјине (регион Донбас), који је захваћен оружаним сукобима. Нашим грађанима који се налазе у наведеним подручјима сугерише се да, у циљу личне безбедности, максимално појачају мере опреза, услед веома нестабилне безбедносне ситуације.

Грађанима Р. Србије који намеравају да путују или привремено бораве или раде у Украјини саветује се да избегавају јавне скупове, демонстрације и друга масовна окупљања и манифестације, да прате локална средства јавног информисања, као и да буду у сталном контакту са Амбасадом Р. Србије у Кијеву.

ТРАНСПОРТ – Најзначајнији међународни аеродроми су у Кијеву (Бориспољ и Жуљани), Харкову, Доњецку, Лавову и Одеси. Сви већи градови и обласни центри су повезани железничком мрежом. Магистрални путеви су углавном добри. За путовање аутомобилом потребна је зелена карта осигурања. Возачка дозвола Р. Србије на новом обрасцу може се користити за управљање моторним возилом. У случају одобрења привременог боравка у Украјини, неопходно је поседовање међународне возачке дозволе.

ОСТАЛО – Национална валута је гривна (UAH). Новац се мења у банкама и мењачницама.
Телефон Туристичког удружења Украјине је +38044/281-38-41

Контакти:

Приликом боравка у Украјини, за конзуларну помоћ и заштиту можете се обратити Амбасади Републике Србије у Украјини путем следећих контакт телефона: + 38044/425-60-60; +38044/425-60-15 и електронске адресе: konzrs@ukr.net