Министар Марко Ђурић

Досадашњи амбасадор Србије у Сједињеним Америчким Државама где је оснажио српско дипломатско присуство, инфраструктурне услове дипломатске мисије, систематски организовао српску дијаспору, иницирао оснивање Америчко-српског пословног савета и вишеструко увећао број чланова српског кокуса у Конгресу САД.

Истовремено амбасадор на нерезиденцијалној основи у Суринаму, Антигви и Барбуди, Колумбији и Федерацији Св. Китса и Невиса, стални посматрач при Организацији америчких држава, посматрач при Асоцијацији држава Кариба и опуномоћени представник Србије при Карипској заједници.

Претходно, као најмлађи саветник председника Србије руководио спољнополитичким тимом у Председништву и реализовао политичку, дипломатску и протоколарну припрему сусрета председника са 49 шефова држава и влада. Учествовао у спровођењу и креирању спољнополитичке агенде Србије и у представљању Србије на више заседања Уједињених Нација, Афричке уније, координацији српског председавања Процесом за сарадњу у Југоисточној Европи.

Шеф преговарачког тима Србије за Поглавље 35 у процесу приступних преговора Србије и ЕУ. Више десетина пута делегат на седницама Савета безбедности и Генералне скупштине УН.

Директор Канцеларије за Косово и Метохију од 2014. до 2020. године. Руководио креирањем и спровођењем државне политике Републике Србије у најсложенијим политичким и безбедносним условима на подручју АП Косово и Метохија.

Предводио тим који је изградио и капитално реконструисао 2470 кућа и станова за Србе и друге грађане Србије на КиМ - интерно расељене, повратнике и социјално угрожене , и у потпуности или делимично реконструисао 45 цркава, манастира и других сакралних објеката Српске православне цркве. Иницирао и спровео низ капиталних пројеката од значаја за интересе Србије на КиМ, попут у свету једниственог повратничког насеља „Сунчана долина“, Туристичко-здравственог комплекса „Рајска Бања“ у Бањској, новог породилишта у Пасјану, више нових домова здравља, вртића, школа.

Као шеф преговарачког тима Србије у дијалогу са Привременим институцијама самоуправе у Приштини од 2012. до 2020. године предводио делегације Србије на укупно 221 рунди бриселских преговора.

Председавао Одбором за спровођење Првог споразума о нормализацији односа између Београда и Приштине у ком је креирао и дефинисао појам и концепт Заједнице српских општина.

Један од оснивача Српске напредне странке, актуелни потпредседник Главног одбора странке (у трећем мандату).

Истрчао Берлински маратон 2019. године.

Осмислио и кодизајнирао амблем који је данас у Србији општеприхваћено обележје Дана примирја у Првом светском рату - Наталијина рамонда.

Дипломирани правник, течно говори енглески и хебрејски језик, служи се француским и руским језиком.

Ожењен, отац три ћерке.

 

ПРОФЕСИОНАЛНО ИСКУСТВО

Спољни послови и дипломатија

2020-2024. изванредни и опуномоћени амбасадор Републике Србије у Сједињеним Америчким Државама

Уз подршку председника Републике и Владе, поставио основе за нови степен билатералних односа Србије и САД, и обновио српско дипломатско присуство у САД, укључујући инфраструктурне услове за обављање дипломатске мисије. Постао први српски амбасадор на нерезиденцијалној основи у Колумбији и, по први пут, у Суринаму, Антигви и Барбуди и Федерацији Св. Китса и Невиса. Обављао дужност посматрача при Асоцијацији држава Кариба, сталног посматрача при Организацији америчких држава, и опуномоћеног представника Републике Србије при Карипској заједници и заједничком тржишту. Иницирао оснивање Америчко-српског пословног савета, и био члан управног одбора Извршног савета за дипломатију у Вашингтону. Вишеструко увећао број чланова српског Кокуса у Конгресу САД. Први пут у историји дипломатског присуства Србије у САД организовао окупљање српске дијаспоре креирањем стратешке платформе „Јачање веза“ са циљем обнављања везе српског народа у расејању са матицом и његовог континуираног окупљања и ангажовања ради промоције и заступања интереса српске државе и народа у САД.

2012-2014. саветник председника Републике Србије за спољне послове

Као до сада најмлађи саветник председника Републике руководио спољнополитичким тимом у Председништву. Током трајања мандата са успехом реализовао политичку, дипломатску и протоколарну припрему сусрета председника Републике са 49 шефова држава и влада. У тесној сарадњи са председником Републике и министром спољних послова током три године учествовао у спровођењу и креирању краткорочне, средњорочне и дугорочне спољнополитичке агенде Србије. У име и за рачун председника Републике свакодневно остваривао сусрете, комуникацију и сарадњу на решавању билатералних и мултилатералних питања са дипломатским представницима свих држава и међународних организација акредитованих у Београду. Одржавао свакодневне личне контакте и сарадњу са саветницима и најближим сарадницима шефова држава и влада широм света у питањима од значаја за српску страну. Учествовао у представљању Републике Србије на више заседања Генералне скупштине УН, седницама Савета безбедности УН, Афричке уније, координацији српског председавања Процесом за сарадњу у Југоисточној Европи, Брдо-Бриони процеса, отварању преговора између Србије и ЕУ и већег броја других регионалних организација и иницијатива. Коаутор и аутор теза за излагање високих представника Србије на већем броју значајних међународних скупова.

Шеф преговарачког тима Србије за Поглавље 35 у процесу приступних преговора Србије и ЕУ.

Више десетина пута делегат на седницама Савета безбедности и Генералне скупштине УН.

Осмислио и кодизајнирао амблем који је данас у Србији општеприхваћено обележје Дана примирја у Првом светском рату - Наталијина рамонда.

Косово и Метохија

2014-2020. директор Канцеларије за Косово и Метохију.

Најдуже од успостваљња Канцеларије, руководио органом чија је надлежност да креира и спроводи државну политику и стара се о обављању свих послова Републике Србије у најсложенијим политичким и безбедносним условима на подручју АП Косово и Метохија. Руководио тимом који је изградио и капитално реконструисао 2470 кућа и станова за Србе и друге грађане Србије на КиМ - интерно расељене, повратнике и социјално угрожене и који је у сарадњи са Епархијом рашко-призренском у потпуности или делимично реконструисао 45 цркава, манастира и других сакралних објеката Српске православне цркве, за шта је у име Канцеларије за КиМ од његове светости патријарха Иринеја примио Орден краља Милутина, једно од највиших црквених одликовања. Иницирао и спровео низ капиталних пројеката од значаја за интересе Србије на КиМ, попут у свету једниственог повратничког насеља „Сунчана долина“, Туристичко-здравственог комплекса „Рајска Бања“ у Бањској, новог породилишта у Пасјану, више нових домова здравља, вртића, школа. Током трајања мандата боравио на КиМ више од 150 пута ради разговора са грађанима, решавања проблема и достављања хуманитарне и других видова помоћи у име Републике Србије. Противправно брутално хапшен и пребијан током извршења задатака од стране специјалних снага лојалних Приштини. Шеф радне групе Владе Србије за унутрашњи дијалог о решавању питања КиМ у оквиру чега председавао на више од 40 округлих столова о овој теми, на којима су учешће узели најеминентнији домаћи стручњаци из различитих области, као и представници еснафа и друштвених група. У септембру 2020. био члан државне делегације Србије на преговорима Београда и Приштине у Вашингтону. Учествовао у састанцима на врху и представљању државне позиције Србије по питању КиМ са руководствима НР Кине, Руске Федерације, Немачке, Француске, итд. Заједно са председником Републике Александром Вучићем присуствовао првом билатералном сусрету лидера Србије и САД у Белој кући после две деценије.

2012-2020. Шеф преговарачког тима Србије у дијалогу са Привременим институцијама самоуправе у Приштини

Предводио делегације Србије на укупно 221 рунди бриселских преговора са представницима ПИС у Приштини, уз учешће ЕУ и других актера. Активни учесник и одговоран за политичку и техничку припрему готово свих састанака и преговора везаних за ову тему на високом нивоу у наведеном периоду.

Шеф Одбора за спровођење Првог споразума о нормализацији односа између Београда и Приштине.

Као део тима Председника и Владе Србије, аутор појма и концепта Заједнице српских општина који је постао саставни део Првог споразума.

Политичи ангажман – Српска напредна странка

2008. године међу оснивачима Српске напредне странке;

Пријем грађана у првим просторијама странке у Чика Љубиној улици у Београду, политички активизам (учешће у акцијама, штандовима, лепљењу страначких плаката). Као апсолвент Правног факултета у Београду, заједно са Николом Селаковићем, аутор Правно-политичке анализе нацрта Статута АП Војводине. Члан Правног савета СНС, Члан Савета за међународну сарадњу;

2009-2012. о држао више од 100 редовних недељних конференција за медије Српске напредне странке, које припремао у сарадњи са замеником председника странке, учествовао у јавним дебатама, емисијама, трибинама, потпуно посвећен страначком раду;

2009. члан Главног одбора СНС;

2012. члан Председништва СНС;

2016. до данас потпредседник Главног одбора СНС;

Коаутор „Беле књиге“ програмских принципа СНС из 2011. године. У оквиру међународне страначке сарадње задужен за сарадњу са политичким партијама на ваневропском подручју, у оквиру чега предводио партијске делегације Србије на великом броју међународних страначких форума;

2019. шеф делегације владајућих партија Југоисточне Европе на самиту „Појас–пут“ у НР Кини;

2014-2020. шеф изборног тима СНС и као директор Канцеларије за КиМ координатор подршке Српској листи на КиМ у десет изборних циклуса.

Остало професионално искуство

2011. сарадник на Институту за политичке студије у Београду.

2000-2001. аутор и водитељ омладинског политичког магазина „На канабету“ - Радио Београд 202.

рад у прес служби Покрета Отпор – продемократски политички активизам.

ПРИЗНАЊА И НАГРАДЕ

Ноислац Ордена Његоша III степена – Република Српска

Носилац Ордена Николе Тесла – Теслина научна фондација

Носилац Ордена краља Милутина – Српска православна црква

Носилац признања за најбољег младог политичара региона за 2016. годину – Европски покрет у Босни и Херцеговини.

ОБРАЗОВАЊЕ

Дипломирани правник

Завршио Основну школу „Владислав Рибникар“ и Прву београдску гимназију. Студирао на Правном факултету Универзитета у Београду, а студије права завршио на Правном факултету за правосуђе и привреду у Новом Саду. На факултету организовао и водио јавне панел-дискусије: „Косово и Метохија као глобални проблем“, која је окупила професоре и студенте из више од 40 земаља (2007), „Споразум о стабилизацији и придруживању са ЕУ - правне дилеме“, у којој су учествовали бројни професори, експерти и доносиоци одлука, укључујући министре у влади и тадашњег премијера (2008) и друге јавне дискусије. Учесник и освајач награда на традиционалном дебатном такмичењу у организацији Правног факултета. Заузео прво место у тиму Правног факултета као „Заступник државе пред Међународним судом правде“ у познатом Међународном такмичењу „Филип Ц. Џесап“ - симулацији рада међународног суда 2006. године.

Течно говори енглески и хебрејски језик. Служи се француским и руским језиком.

ОСТАЛО

Рођен 25. јуна 1983. у Београду. Ожењен Андријаном Ђурић и отац три ћерке – Јоване, Милице и Ђурђе.

У слободно време воли да трчи. Истрчао је мноштво трка међу којима су: Берлински маратон, „20 км. Брисела“, Војна трка на 10 миља у САД, итд.