Државни секретар амбасадор Горан Алексић

Амбасадор Горан Алексић

Рођен је 7. септембра 1960. године у Риму, Република Италија.

Студирао је на Електротехничком факултету Кијевског политехничког института и дипломирао на Правном факултету Универзитета у Београду, где је завршио и последипломске специјалистичке студије из области међународног привредног права, а након тога магистрирао. Усавршавао се на Дипломатској академији у Бечу и на Пословној школи Универзитета Харвард у Бостону.

У дипломатску службу СФРЈ ступио је 1991. године. До 1998. године, прошао је звања трећег, другог и првог секретара у Министарству спољних послова Југославије СФРЈ и СРЈ. Од 1998. до 2002. године, био је први секретар а потом и отправник послова у Амбасади СР Југославије у Грчкој. По повратку у Министарство спољних послова, обављао је дужност заменика начелника Одељења за економску мултилатералну сарадњу, а 2003. године постаје шеф Дипломатског протокола.

Од 2004. до 2009. године је био изванредни и опуномоћени амбасадор Србије и Црне Горе и, касније, Републике Србије у Украјини, као и на нерезидентној основи у Републици Молдавији.

По повратку у Министарство спољних послова преузима дужност начелника Одељења за Русију и Евроазију, на којој остаје до 2011. године. У 2011. и 2012. години је руководио Одељењем за Европу, да би 2012. године био постављен за помоћника министра спољних послова за билатералну сарадњу. У 2014. и 2015. години је био амбасадор у Министарству спољних послова, након чега поново преузима дужност помоћника министра спољних послова за билатералну сарадњу.

Дужност изванредног и опуномоћеног амбасадора Републике Србије у Републици Италији обављао је од октобра 2017. до фебруара 2023. године. Истовремено, био је нерезидентни амбасадор Републике Србије у Републици Малти, као и у Републици Сан Марино. Упоредо са овим дужностима, био је стални представник Републике Србије при агенцијама Уједињених нација са седиштем у Риму (Организација УН за храну и пољопривреду и Светски програм за храну).

Говори енглески, руски и италијански језик.

Ожењен је Светланом.