Državni sekretari

 

Nikola Stojanović

Rođen je 13. septembra 1992. godine u Beogradu.

Diplomirao je kao student generacije na osnovnim akademskim studijama međunarodne politike na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Beogradu. Master diplomu iz politike i međunarodnih odnosa stekao je na Jenčing akademiji Pekinškog univerziteta.

Od 2019. do 2024. godine, u Kabinetu predsednika Vlade Republike Srbije kao savetnik za spoljnu politiku predsednika Vlade, vodio je spoljnopolitički tim i pružao stratešku podršku premijerki Ani Brnabić. 

Radio je kao asistent na Pekinškom univerzitetu u Kini na kursevima „Kineska diplomatija i globalno upravljanje u novoj eri“ i „Kina u tranziciji“.

Osnivač je obrazovnog startapa Termidor, kojim su razvijane inovativne metode za izučavanje međunarodne politike korišćenjem kompjuterske simulacije.

Autor je više publikacija iz oblasti međunarodnih odnosa, uključujući radove o kineskoj strategiji i migracionoj politici Evropske unije.

Dobitnik je više nagrada i priznanja tokom studija, uključujući nagradu „Kruna uspeha“ za najboljeg diplomca Univerziteta u Beogradu 2015. godine, nagradu „Svetlana Lana Adamović“ iz oblasti međunarodnih ekonomskih odnosa, stipendiju „Dositeja“ Fonda za mlade talente, stipendiju za izuzetno nadarene studente Ministarstva prosvete, kao i nagrade za prvo mesto na Nacionalnom takmičenju studenata iz međunarodnog humanitarnog prava 2013. godine i prvo mesto na Državnom takmičenju iz istorije 2010. godine.

U junu 2024. imenovan je za državnog sekretara u Ministarstvu spoljnih poslova.

Govori engleski, francuski i kineski jezik.

Damjan Jović

Rođen je 12. januara 1982. godine u Beogradu.

Diplomirao je na osnovnim akademskim studijama međunarodnih odnosa na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Beogradu. Magistrirao je na Karlovom univerzitetu u Pragu u oblasti međunarodna politika i bezbednost, master studije u istoj oblasti pohađao je na Londonskom univerzitetu (UCL – SSEES), a usavršavao se i na Jejl univerzitetu.

U periodu od 2012. do 2014. godine je u Generalnom sekretarijatu predsednika Republike bio član Spoljnopolitičkog tima predsednika.

Od 2014. do 2020. godine bio je zaposlen u Kancelariji za Kosovo i Metohiju Vlade Republike Srbije, gde je bio savetnik direktora Kancelarije za KiM, a zatim i zamenik direktora.

Bio je član Pregovaračkog tim za pristupanje Srbije Evropskoj uniji Vlade Republike Srbije za Poglavlje 35.

U Ministarstvu spoljnih poslova radio je kao pomoćnik ministra za bilateralnu saradnju, kao ambasador, a zatim kao generalni konzul u Generalnom konzulatu Republike Srbije u Čikagu od aprila 2021. godine.

U julu 2024. imenovan je za državnog sekretara u Ministarstvu spoljnih poslova.

Član je organizacije MENSA Srbije.

Govori engleski jezik, a služi se češkim i ruskim jezikom.

Oženjen.