VIZNI REŽIM

Diplomatski i službeni pasoši: Viza nije potrebna za boravak do 90 dana u periodu od 180 dana
Obični pasoši i druge putne isprave: Viza nije potrebna za boravak do 90 dana u periodu od 180 dana
Napomena: *Za nosioca putnog lista u tranzitu neophodna je viza.

 

ULAZAK I IZLAZAK IZ ZEMLjE
Za putovanje u Ukrajinu našim državljanima nije potrebna viza za boravak do 90 dana u periodu od 180  dana od dana prvog ulaska. Za nosioca putnog lista u tranzitu neophodna je viza. Rok važenja pasoša radi turističkog putovanja mora biti 3 meseca od datuma napuštanja Ukrajine.
Obavezna je polisa zdravstvenog osiguranja putnika. Dokaz o vakcinisanju nije potreban.
U Ukrajinu se može unositi/iznositi novac u iznosu do 10 hiljada USD.
Bez plaćanja dažbina dozvoljeno je uneti 1 l žestokog pića, 2 l vina, 5 l piva, 200 cigareta ili 50 cigara ili 250 g duvana, 500 ml toaletne vode ili 100 ml parfema, dva mobilna telefona, jednu video kameru, jedan foto-aparat, dva lap-top kompjutera.
Bez plaćanja uvoznih dažbina može se uneti robe u putničkom prometu u vrednosti od 1.000 evra na međunarodnom aerodromu, odnosno 500 evra (i težina ne sme da pređe 50 kg) na drumskim prelazima.
Unos lekova ograničen je na 5 kutija po osobi (osim za lekove koji sadrže narkotične i psihotropne supstance čiji je unos zabranjen). Ukoliko je za lečenje potrebno više od 5 kutija, potrebno je imati odgovarajuću lekarsku potvrdu.
Bliže informacije o carinskim propisima mogu se naći na sajtu www.customs.gov.ua.
Za unošenje lovačkog oružja i uvoz životinja i kućnih ljubimaca, neophodne su posebne dozvole.
Telefon pogranične policije na aerodromu u Kijevu je +38044/387-26-92, a Konzularnog odeljenja MIP Ukrajine na aerodromu u Kijevu je +38044/281-78-03.

SOCIJALNI SPORAZUMI
Nije zaključen socijalni sporazum.

KORISNE INFORMACIJE

BEZBEDNOSNA SITUACIJA – Prema ukrajinskim propisima, stranim državljanima je za putovanje na teritorije poluostrva Krim, Donjecka i Luganska potrebna dozvola koju izdaje teritorijalna jedinica državne migracione službe Ukrajine.
Bezbednosna situacija u Kijevu i gradovima u zapadnom delu Ukrajine je u načelu stabilna, uz povremeno održavanje sporadičnih protesta. Državljanima R. Srbije ne preporučuje se putovanje u pojedine istočne delove Ukrajine (region Donbas), koji je zahvaćen oružanim sukobima. Našim građanima koji se nalaze u navedenim područjima sugeriše se da, u cilju lične bezbednosti, maksimalno pojačaju mere opreza, usled veoma nestabilne bezbednosne situacije.
Građanima R. Srbije koji nameravaju da putuju ili privremeno borave ili rade u Ukrajini savetuje se da izbegavaju javne skupove, demonstracije i druga masovna okupljanja i manifestacije, da prate lokalna sredstva javnog informisanja, kao i da budu u stalnom kontaktu sa Ambasadom R. Srbije u Kijevu.

TRANSPORT – Najznačajniji međunarodni aerodromi su u Kijevu (Borispolj i Žuljani), Harkovu, Donjecku, Lavovu i Odesi. Svi veći gradovi i oblasni centri su povezani železničkom mrežom. Magistralni putevi su uglavnom dobri. Za putovanje automobilom potrebna je zelena karta osiguranja. Vozačka dozvola R. Srbije na novom obrascu može se koristiti za upravljanje motornim vozilom. U slučaju odobrenja privremenog boravka u Ukrajini, neophodno je posedovanje međunarodne vozačke dozvole.

OSTALO – Nacionalna valuta je grivna (UAH). Novac se menja u bankama i menjačnicama.
Telefon Turističkog udruženja Ukrajine je +38044/281-38-41

Kontakti:
Prilikom boravka u Ukrajini, za konzularnu pomoć i zaštitu možete se obratiti Ambasadi Republike Srbije u Ukrajini putem sledećih kontakt telefona: + 38044/425-60-60; +38044/425-60-15 i elektronske adrese: konzrs@ukr.net