Званичан назив
РУСКА ФЕДЕРАЦИЈА
Државно уређење
Федеративна република
Главни град
Москва
Датум успостављања билатералних односа
23. фебруара 1838. године

Политички односи

Билатерални односи између Републике Србије и Руске Федерације се темеље на стратешком партнерству које се ослања на дубоко узајамно осећање пријатељства, вишевековне историје односа и традицију језичке, духовне и културне блискости братских народа двеју земаља. Динамика контаката на највишем нивоу између званичника двеју земаља је интензивна. Званична посета Београду председника РФ В. Путина реализована је 19.01.2019. Председник Р. Србије А. Вучић је боравио у посети Сочију 24. и 25.11.2021. Пре тога, посетио је Москву 23. и 24.06.2020, уз учешће на Паради победе. Председница Владе Р. Србије А. Брнабић је посетила Москву 10.12.2021. МИП РФ С. Лавров је посетио Београд 15.12.2020. Основа српско-руских односа постављена је 1191. када је Растко Немањић у руском манастиру Светог Пантелејмона на Светој Гори примио монаштво. Српско-руски односи доживљавају процват за време цара Петра Великог. Руски дипломата српског порекла гроф Сава Владиславић Рагузински, који је био у служби на двору цара Петра Великог, заслужан је за склапање 1728. Бјуринско-Кјахтанског споразума о разграничењу Русије и Кине. У првој половини 18. века већи број Срба почиње да се насељава у Русији, посебно у периоду 1751-1752. Руска царица Јелисавета Петровна доноси одлуку о формирању Аутономне области Новаја Сербија у северо-западном делу Запорожја, а 1753. области Славјеносербија између река Бахмут и Луган. Ове српске области су аутономију имале до 1764.

 

Економски односи

Односи се успешно развијају у свим областима, а посебно су интензивни у трговинској, инвестиционој, енергетској, пољопривредној, војној и војно-техничкој, научно-техничкој и културној области, као и у сфери изградње железничке инфраструктуре.                И поред веома развијене економске сарадње, постоји обострани интерес и могућности за њено даље јачање.

У 2021. г. укупна трговинска размена Републике Србије и Руске Федерације је износила 2,802 млрд УСД (2,374 млрд ЕУР), од тога наш извоз 996 мил. УСД (840 мил. ЕУР), а увоз из РФ 1,806 млрд УСД (1,534 млрд ЕУР). У 2020. г. укупна трговинска размена Републике Србије и Руске Федерације је износила 2,477 млрд УСД (2,188 млрд ЕУР), од тога наш извоз 911 мил. УСД (800 мил. ЕУР), а увоз из РФ 1,566 млрд УСД (1,388 млрд ЕУР). 

Р. Србија у Руску Федерацију извози: јабуке, гуме, хула-хоп чарапе, соју, хартију и картон, лекове, препарате за чишћење, јагоде, сир млади, циркулационе пумпе. Из Руске Федерације увози: нафту, природни гас, минерална или хемијска ђубрива, уреу, дуван, цигарете, моноамонијум фосфат, угљеник и др.
Руски капитал учествује у значајном обиму у Р. Србији. Најзначајнији инвеститори су „Гаспромњефт" са приватизацијом и улагањима у „НИС" и „Лукоил" у „Беопетрол", а у банкарству „Сбербанка".

 

Уговорно стање

Република Србија и Руска Федерација имају веома развијену уговорно-правну базу билатералних односа која обезбеђује правно регулисање важних области сарадње.

По свом значају се издваја Декларација о стратешком партнерству између Републике Србије и Руске Федерације, потписана 24. маја 2013. у Сочију, која је дала додатни квалитет билатералним односима, као и следећи споразуми:

  • Споразум о стимулисању и узајамној заштити улагања;
  • Уговор о избегавању двоструког опорезивања у односу на порезе на доходак и на имовину;
  • Споразум о социјалној сигурности
  • Споразум о слободној трговини између Републике Србије, с једне стране и Евроазијске економске уније и њених држава чланица, с друге стране.

У плану је потписивање већег броја међудржавних споразума у наредном периоду.

 

Контакти

Амбасада Републике Србије у Москви: http://www.moskva.mfa.gov.rs

Амбасада Руске Федерације у Београду: https://serbia.mid.ru

Министарство спољних послова Републике Србије, Одељење за Русију и Евроазију, Тел: 011/306-8349; Е-пошта: orev@mfa.rs