ВИЗНИ РЕЖИМ

Дипломатски и службени пасоши: Виза није потребна за боравак до 90 дана
Обични пасоши и друге путне исправе: Виза није потребна за боравак до 30 дана.
Напомена: За носиоца путног листа у транзиту није неопходна виза

 

УЛАЗАК И ИЗЛАЗАК ИЗ ЗЕМЉЕ

Држављанима Р. Србије није потребна виза за боравак до 30 дана, рачунајући и дане уласка/изласка из Руске Федерације. Приликом уласка обавезно је попуњавање миграционе карте коју треба носити са собом и која се приликом изласка из Руске Федерације враћа пограничном службенику. По доласку, обавезна је пријава боравка у року од 7 радних дана. Рок важења пасоша ради туристичког путовања је минимум 6 месеци, а ради регулисања боравка у РФ минимум годину и по дана.
Одлуком Владе Руске Федерације за држављане Републике Србије уведена је олакшица за добијање обичне туристичке визе до 6 месеци од 5. марта 2023. године. Више није неопходна уплата целокупног аранжмана преко туристичке агенције, односно није неопходан путни ваучер, већ само потврда о резервацији хотела, или другог смештаја, који се налазе на јединственој листи РФ класификованих хотела, скијашких стаза, плажа.
Страним држављанима, укључујући и држављане Р. Србије, без обзира да ли поседују визу или не, имају дозволу за привремени или стални боравак, улазак на територију Руске Федерације из Р. Белорусије друмским путним правцима могућ је једино преко међународног граничног прелаза Нови Јурковићи, тзв. „Три сестре" (тромеђа РФ, Белорусије и Украјине). Наведено правило се не односи на возаче камиона који поседују TIR ознаку.
Уколико се у Руску Федерацију улази ради запошљавања, школовања, стручног усавршавања, лечења на период дужи од 30 дана, неопходно је прибављање визе у Амбасади Руске Федерације у Београду. Од 16.02.2015. године визе се подносе преко сајта: http://visa.kdmid.ru.
Без обзира по ком основу долазе у Русију Федерацију, са или без визе, странци имају обавезу стриктног поштовања дозвољеног боравка у Руској Федерацији. У супротном, надлежни руски органи ускраћују излазак из земље покретањем административног прекршајног поступка и изричу новчану казну (до 5.000 рубаља), а погранични и миграциони органи их уводе у регистар лица којима може бити забрањен улазак у Руску Федерацију и до 5 година.
Препоручује се поседовање полисе здравственог осигурања и поседовање одређене количине новца. Приликом уласка треба пријавити износе веће од 10.000 USD, као и техничку робу.
ВАЖНО: Имајући у виду да су од момента избијања сукоба у Украјини надлежни органи Пољске забранили све преласке страним држављанима који из правца Русије (Калињинград) и Белорусије желе да преко копнене/друмске границе уђу у Пољску ради транзита, препорука је да се улазак у Руску Федерацију, као и излазак из ње одвија преко територије Летоније.
Прелазак границе између Пољске и Белорусије за путнички саобраћај обавља се само преко граничног прелаза: Тереспол – Брзеśћ, док је теретни саобраћај дозвољен само за камионе који су регистровани у Пољској, земљама EU, EFTA и Швајцарској на прелазу Kukuryki – Kozłowiczy. Камионима српских ауто-превозника препоручује се да из Белорусије пређу у Европску унију преко граничних прелаза са Литванијом и Летонијом.
Улазак у Пољску одобрава се само оним странцима који имају дипломатски пасош или регулисан боравак у Пољској (радна и студентска карта боравка или виза), док се осталим странцима улазак у Пољску одобрава у изузетним случајевима, а коначну одлуку о уласку доноси искључиво надлежни дежурни шеф граничне полиције приликом доласка странца на конкретни гранични прелаз.
Држављани Републике Србије који желе да се из Белорусије, Русије и Калињинградске области врате у Србију преко Пољске се моле да не полазе на пут пре него што контактирају Амбасаде Републике Србије у Варшави, Москви или Минску. Путници треба амбасадама да доставе  информације о томе ко, када и преко којег граничног прелаза планира да уђе у Пољску. Амбасада Републике Србије у Варшави, по добијању ових информација ради најаве уласка држављана Србије на територију Пољске. Међутим, најаве нису гаранција да ће им улазак и транзит бити аутоматски одобрени. Најава је само молба пољским органима да им се одобри улазак, а конкретну одлуку о уласку држављана Србије у Пољску доноси службеник граничне полиције који буде прегледао документацију на самом граничном прелазу између Пољске и Белорусије и Пољске и Калињинградске области.
Излазак свих странаца из Пољске Србије према Русији и Белорусији није забрањен, али се изузтено тешко обавља због ригорозних контрола које спроводе пољски органи.
Важно обавештење за међународне превознике о преласку копнених граница Руске Федерације: Сви гранични прелази из Белорусије у Руску Федерацију и обрнуто затворени за међународни транспорт робе до даљњег. Имајући у виду тренутну безбедносну ситуацију искључиво се препоручује улазак, као и излазак из Русије копненим путем из Летоније или Естоније.
Према последњим информацијама руских надлежних органа, а коју је потврдила и канцеларија Међународне транспортне организације (IRU) у РФ, дозвољен је прелазак грађана (возача) држава Евроазијске економске заједнице, Заједнице независних држава, Турске, Ирана и Кине на прелазу «Езерище-Лобок».
У складу са Споразумом између Владе Руске Федерације и Владе Републике Белорусије о међусобном признавању виза и о другим питањима у вези са уласком страних држављана и лица без држављанства на територију држава потписница, тј.  Уговором о оснивању савезне државе (Минск, 19.06.2020.), а који је ратификован Федералним законом РФ бр. 2-ФЗ од 27.01.2023. године, копнена граница између наведене 2 државе има третман унутрашњег прелаза, који искључиво чувају и контролишу припадници руске Федералне службе безбедности, те је она намењена само за физичка и правна лица из Белорусије и Русије.

СОЦИЈАЛНИ СПОРАЗУМИ:
Потписан је билатерални Споразум о социјалној сигурности 2019. године.
Овим споразумом омогућено је обрачунавање и/или спајање пензијског стажа стеченог у Р. Србији и/или у Руској Федерацији, односно право на исплату давања по основу старосне, инвалидске и породичне пензије, исплату накнаде у случајевима повреде на раду и/или професионалних болести и погребних трошкова у земљи где држављани земаља потписница бораве.

КОРИСНЕ ИНФОРМАЦИЈЕ:

ЗДРАВСТВЕНА СИТУАЦИЈА – Не захтева се посебна вакцинација приликом уласка. Обавезна је конзумација флаширане или филтриране воде за пиће.

БЕЗБЕДНОСНА СИТУАЦИЈА – Безбедносна ситуација је стабилна, уз приметно повишен степен безбедносне контроле и појачане мере и активности руских органа безбедности. Повећано је присуство полиције на станицама метроа, аеродромима, железничким и друмским саобраћајницама, као и на туристичким локацијама и у тржним центрима.

ТРАНСПОРТ – Руска Федерација има добро развијену мрежу друмског, железничког и авио саобраћаја. Саобраћајни центри су Москва, Санкт-Петербург, Сочи, Екатеринбург.
Најзначајнији аеродроми су: у Москви – Шереметјево, Внуково и Домодедово, у Санкт-Петербургу – Пулково, у Сочију – Адлер. Постоји велики број свакодневних линија са свим странама света, као и велики број унутрашњих летова.
Препоручује се коришћење метроа с обзиром на велике гужве у саобраћају, као и инсталирање мобилних апликација за сналажење по граду и у градском превозу. Поред тога, корисно је инсталирати такси апликације (УandexGo, Rutaxi, City) које омогућују увид у фиксни износ трошкова превоза. Током туристичког боравка у Руској Федерацији управљање моторним возилом могуће је са возачком дозволом Р. Србије, уз услов њеног превођења на руски језик код овлашћеног судског тумача или међународном возачком дозволом у складу са Бечком конвенцијом о друмском саобраћају из 08.11.1968. године. У случају регулисаног сталног боравка („Вид на житељство") возачка дозвола Р. Србије постаје неважећа по истеку 60 дана од дана добијања дозволе боравка, а замена исте врши се у складу са руским законодавством.

ОСТАЛО – Имајући у виду објективне тешкоће у трансферу новца на релацији Република Србија – Руска Федерација,  обавештавамо о следећем:
Пошта Србије пружа услуге новчаних дознака преко међународне поштанске упутнице, тзв. POSTCASH, којом је омогућен трансфер новца са Руском Федерацијом.
Ово је тренутно једина могућност за слање и пријем новца у/из Руске Федерације преко Поште Србије.
Више информација о овој услузи, корисници могу наћи на следећем линку Поште Србије:
https://www.posta.rs/cir/stanovnistvo/usluga.aspx?usluga=finansijske-us…
Национална валута је рубља (RUB). Због актуелних санкција уведених Русији, плаћање се може вршити само готовински у националној валути или свим врстама кредитних картица  Руске Федерације уз обавезно отварање рачуна код руских банака. Замена валута је ограничена и своди се на замену страних валута за рубље. Куповина девиза је лимитирана и варијабилна.
Присутна је велика разноликост у квалитету смештаја и цена услуга. Ноћење у просечном хотелу у Москви износи од 150 евра. Постоје ланци домаћих и страних хотела и ресторана, културна понуда је веома богата и разноврсна, али су цене услуга високе. Тржни центри и продавнице раде свих седам дана у недељи од 10 до 22 часа.

Контакти:
Приликом боравка у Руској Федерацији, за конзуларну помоћ и заштиту грађани се могу обратити Амбасади Републике Србије у Москви на број телефона: + 7495 988-66-45 и путем електронске адресе: konzularno.moskva@mfa.rs и ambasada.moskva@mfa.rs