Званичан назив
Република Куба
Државно уређење
Социјалистичка држава
Главни град
Хавана
Датум успостављања билатералних односа
4. новембар 1902. године

Политички односи

Билатералне односе традиционално је карактерисао интензиван дијалог, висок степен разумевања и блискости политичких позиција у односу на кључна међународна питања. У складу са пријатељским односима, Република Србија и Република Куба заједнички су посвећене даљем јачању свих облика сарадње у свим областима од заједничког интереса.
Председник Р. Србије А. Вучић посетио је Кубу 13-15. децембра 2017. године, тадашњи први потпредседник Владе и министар спољних послова И. Дачић марта 2017. године, а тадашња председница Парламента Р. Србије М. Гојковић у септембру 2015. године.
Билатералне политичке консултације министарстава спољних послова Р. Србије и Р. Кубе одржане су у децембру 2021. године у Хавани. Делегацију Р. Србије је предводио државни секретар у Министарству спољних послова Н. Старовић, а кубанску заменица министра спољних послова А. Родригес Камехо.
Председник Народне скупштине Кубе Е. Ласо посетио је Републику Србију јуна 2016. године.

 

Економски односи

У 2020. години регистрован је извоз у вредности од 5 хиљада евра и увоз у вредности од 579 хиљада евра. У 2019. години остварен је извоз од 301 хиљаду евра и увоз од 1,3 милиона евра.

 

Уговорно стање

  • Споразум о сарадњи између Владе Републике Србије и Владе Републике Кубе у области лекова и медицинских средстава, потписан децембра 2017. године
  • Споразум између Владе СФРЈ и Револуционарне Владе Републике Кубе о укидању виза, потписан 6.10.1965. године (Додатак Службеног листа бр.9/1966)
  • Меморандум о разумевању о развоју капацитета и техничкој сарадњи између Министарства пољоприведе, шумарства и водопривреде Републике Србије и Министарства пољопривреде Републике Кубе, потписан 2.10.2008. године
  • Споразум о програму сарадње између Министарства просвете Републике Србије и Министарства високог образовања Републике Кубе, потписан 10.2.2010. године.
  • Меморандум о разумевању о сарадњи у области туризма између Министарства трговине, туризма и телекомуникација Републике Србије и Министарства туризма Републике Кубе потписан је у децембру 2021. године у Хавани.

 

Контакти

Амбасада Републике Србије у Хавани: http://havana.mfa.gov.rs/cir/

Амбасада Републике Кубе у Београду: http://misiones.minrex.gob.cu/es/serbia

Одељење за Северну и Јужну Америку Министарства спољних послова Републике Србије: Тел: +381113068762, Е-пошта: oam@mfa.rs