Селаковић: Србија активно учествује у регионалним и међународним иницијативама за борбу против свих облика тероризма

10. мај 2022.
Министар спољних послова Србије Никола Селаковић учествовао је данас у Малаги на Међународној конференцији на високом нивоу о људским правима, цивилном друштву и сузбијању тероризма, и том приликом поручио да је тероризам најозбиљнија претња међународном миру и безбедности, подвукавши да Србија осуђује све облике тероризма.

На Конференцији коју су заједнички организовале Влада Краљевине Шпаније и Канцеларија УН за борбу против тероризма, Селаковић је казао да наша земља сматра Уједињене нације кључним форумом за међународну сарадњу у борби против тероризма, истакавши да подржавамо и активно учествујемо у регионалним и међународним иницијативама за борбу против свих облика тероризма. 

„Од изузетне важности је да се одговори на акте тероризма, како на националном, тако и на међународном плану, заснивају на владавини права, уз пуно поштовање људских права, родне равноправности, права деце и жртава тероризма“, рекао је министар и додао да је важно да се у нормативне и институционалне напоре инкорпорирају одредбе садржане у међународним конвенцијама о људским правима.

Шеф српске дипломатије пренео је да Србија предузима све потребне мере неопходне за спровођење релевантних резолуција Генералне скупштине и СБ УН, као и да настоји да пружи адекватан допринос кроз учешће у раду Комитета за борбу против тероризма и у тематским дискусијама у оквиру Савета за људска права.

„Србија недвосмислено подржава принципе садржане у Глобалној стратегији Уједињених нација за борбу против тероризма. Свесни смо обавезе да се све мере, које се на националном и међународном плану предузимају у борби против тероризма, спроводе уз поштовање међународног права“, рекао је министар.

Селаковић је напоменуо да у вези са решавањем узрока који доприносе ширењу тероризма и екстремизма, сматрамо да је кључно решавање продужених нерешених конфликата, јачање владавине права и људских права, као и елиминисање дискриминације на етничкој, националној и религијској основи. 

„Кроз деловање у оквиру Унеска и сарадњу са Алијансом цивилизација, Србија настоји да допринесе промоцији дијалога, толеранције и разумевања међу народима, религијама и културама“, рекао је министар и навео да на националном плану настојимо да у оквиру образовних програма и јавним кампањама делујемо у правцу јачања инклузивног друштва и пуне друштвене интеграције грађана различитих вероисповести и политичких убеђења.

Селаковић је казао да  да је наша земља чланица главних конвенција УН из области људских права и хуманитарног права, и своје обраћање закључио преневши нашу посвећеност да кроз активну сарадњу са специјалним процедурама Савета за људска права константно радимо на побољшању националног законодавног оквира за превенцију и сузбијање тероризма.