Selaković: Srbija aktivno učestvuje u regionalnim i međunarodnim inicijativama za borbu protiv svih oblika terorizma

10. maj 2022.
Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković učestvovao je danas u Malagi na Međunarodnoj konferenciji na visokom nivou o ljudskim pravima, civilnom društvu i suzbijanju terorizma, i tom prilikom poručio da je terorizam najozbiljnija pretnja međunarodnom miru i bezbednosti, podvukavši da Srbija osuđuje sve oblike terorizma.

Na Konferenciji koju su zajednički organizovale Vlada Kraljevine Španije i Kancelarija UN za borbu protiv terorizma, Selaković je kazao da naša zemlja smatra Ujedinjene nacije ključnim forumom za međunarodnu saradnju u borbi protiv terorizma, istakavši da podržavamo i aktivno učestvujemo u regionalnim i međunarodnim inicijativama za borbu protiv svih oblika terorizma. 

„Od izuzetne važnosti je da se odgovori na akte terorizma, kako na nacionalnom, tako i na međunarodnom planu, zasnivaju na vladavini prava, uz puno poštovanje ljudskih prava, rodne ravnopravnosti, prava dece i žrtava terorizma“, rekao je ministar i dodao da je važno da se u normativne i institucionalne napore inkorporiraju odredbe sadržane u međunarodnim konvencijama o ljudskim pravima.

Šef srpske diplomatije preneo je da Srbija preduzima sve potrebne mere neophodne za sprovođenje relevantnih rezolucija Generalne skupštine i SB UN, kao i da nastoji da pruži adekvatan doprinos kroz učešće u radu Komiteta za borbu protiv terorizma i u tematskim diskusijama u okviru Saveta za ljudska prava.

„Srbija nedvosmisleno podržava principe sadržane u Globalnoj strategiji Ujedinjenih nacija za borbu protiv terorizma. Svesni smo obaveze da se sve mere, koje se na nacionalnom i međunarodnom planu preduzimaju u borbi protiv terorizma, sprovode uz poštovanje međunarodnog prava“, rekao je ministar.

Selaković je napomenuo da u vezi sa rešavanjem uzroka koji doprinose širenju terorizma i ekstremizma, smatramo da je ključno rešavanje produženih nerešenih konflikata, jačanje vladavine prava i ljudskih prava, kao i eliminisanje diskriminacije na etničkoj, nacionalnoj i religijskoj osnovi. 

„Kroz delovanje u okviru Uneska i saradnju sa Alijansom civilizacija, Srbija nastoji da doprinese promociji dijaloga, tolerancije i razumevanja među narodima, religijama i kulturama“, rekao je ministar i naveo da na nacionalnom planu nastojimo da u okviru obrazovnih programa i javnim kampanjama delujemo u pravcu jačanja inkluzivnog društva i pune društvene integracije građana različitih veroispovesti i političkih ubeđenja.

Selaković je kazao da  da je naša zemlja članica glavnih konvencija UN iz oblasti ljudskih prava i humanitarnog prava, i svoje obraćanje zaključio prenevši našu posvećenost da kroz aktivnu saradnju sa specijalnim procedurama Saveta za ljudska prava konstantno radimo na poboljšanju nacionalnog zakonodavnog okvira za prevenciju i suzbijanje terorizma.