ВИЗНИ РЕЖИМ

Дипломатски и службени пасоши: Виза није потребна
Обични пасоши и друге путне исправе: Виза није потребна до 90 дана
Напомена: За носиоца путног листа у транзиту неопходна је виза

 

РЕЖИМ УЛАСКА ДРЖАВЉАНА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈE У УСЛОВИМА ПАНДЕМИЈЕ COVID-19

Држављанима Републике Србије за улазак на територију Уједињених Арапских Емиратa више нису потребне потврде о вакцинацији против вируса Covid-19, нити PCR тестови. Ипак, саветујемо да путници пре путовања контактирају са авио компанијом преко којих путују, јер је ситуација подложна променама.

УЛАЗАК И ИЗЛАЗАК ИЗ ЗЕМЉЕ

Р. Србија и УАЕ имају потписан споразум о безвизном режиму. Безвизни режим односи се и на носиоце обичних пасоша обе државе, који имају право на улазак, излазак, транзит и боравак на територији УАЕ до 90 дана. Прекорачење овог рока се новчано кажњава новчаном казном.
Рок важења пасоша ради туристичког путовања мора бити најмање 6 месеци.

Приликом уношења и изношења новца потребно је надлежним царинским органима пријавити суме веће од 100.000 дирхама.

 

СОЦИЈАЛНИ СПОРАЗУМИ

Није закључен социјални споразум.

 

КОРИСНЕ ИНФОРМАЦИЈЕ

ЗДРАВСТВЕНА СИТУАЦИЈА – Министарство здравља и превенције УАЕ је увело нова правила за унос лекова и медицинских средстава за личну употребу у УАЕ. За унос наркотика, психотропних супстанци и контролисаних лекова по емиратским критеријумима, потребно је прибавити претходну сагласност Министарства здравља и превенције УАЕ. Детаљна упутства као и захтев може се поднети преко интернет странице министарства уз прилагање неопходне документације (рецепт, лекарско уверење и копија ПИ или емиратске личне карте), и то на следећој страници: http://www.mohap.gov.ae/en/services/Pages/361.aspx.
Без обзира што поседовање полисе здравственог осигурања није услов за добијање визе, пожељно да је наши грађани имају, како би касније могли да наплате трошкове евентуалног лечења.
Емирати воду добијају десалинизацијом морске воде, али у УАЕ постоје и природни извори воде. Вода је бактериолошки исправна, али се препоручује да се за пиће користи флаширана вода, док се вода из водовода може користити за туширање и остале потребе.

Сви хотели имају своју медицинску службу.

БЕЗБЕДНОСНА СИТУАЦИЈА – Безбедносна ситуација је стабилна. УАЕ је једна од најсигурнијих земаља на свету. Стопа криминала је веома ниска.

ТРАНСПОРТ – Међународни аеродроми на које углавном долазе наши грађани су у Абу Дабију и Дубаиу. Не постоји ни једна железничка линија.
Путна мрежа је изузетно добро развијена. Сви делови Емирата су повезани аутопутевима. Саобраћај у гадовима се одвија по највишим светским стандардима.
Уколико се поседује туристичка виза УАЕ, може се изнајмити возило од Rent-A-Car агенција, зашта је довољна међународна возачка дозвола издата у Р. Србији.
Држављани Р. Србије који имају регулисан привремени или стални боравак у УАЕ, могу да изврше замену српске возачке дозволе за возачку дозволу УАЕ, без обавезе полагања возачког испита.

Санкционишу се све врсте саобраћајних прекршаја као и у другим земљама.

ОСТАЛО – Локална валута је дирхам (AED). Њена вредност према чврстим валутама варира у зависности од ситуације на међународном тржишту.
Картицама наших банака: Visa Electron и Master Card се могу куповати робе и плаћати услуге, као и подизати готовина из аутомата. У свим случајевима се зарачунава проценат за накнаду трошкова.
Обзиром да су УАЕ исламска земља, пожељно је прикладно облачење како за жене тако и за мушкарце.
Алкохол се може конзумирати само на месту где је обезбеђена дозвола за његово точење

 

Контакти:

Приликом боравка у УАЕ, за конзуларну помоћ и заштиту можете се обратити Амбасади Републике Србије у Абу Дабију, путем следећег контакт телефона +971 2 44 76 444 и електронске адресе consular.abudhabi@mfa.rs и embassy.abudhabi@mfa.rs