VIZNI REŽIM

Diplomatski i službeni pasoši: Viza nije potrebna
Obični pasoši i druge putne isprave: Viza nije potrebna do 90 dana
Napomena: Za nosioca putnog lista u tranzitu neophodna je viza

 

ULAZAK I IZLAZAK IZ ZEMLjE
R. Srbija i UAE imaju potpisan sporazum o bezviznom režimu. Bezvizni režim odnosi se i na nosioce običnih pasoša obe države, koji imaju pravo na ulazak, izlazak, tranzit i boravak na teritoriji UAE do 90 dana. Prekoračenje ovog roka se novčano kažnjava novčanom kaznom.
Rok važenja pasoša radi turističkog putovanja mora biti najmanje 6 meseci.
Prilikom unošenja i iznošenja novca potrebno je nadležnim carinskim organima prijaviti sume veće od 100.000 dirhama.

SOCIJALNI SPORAZUMI
Nije zaključen socijalni sporazum.

KORISNE INFORMACIJE

ZDRAVSTVENA SITUACIJA – Ministarstvo zdravlja i prevencije UAE je uvelo nova pravila za unos lekova i medicinskih sredstava za ličnu upotrebu u UAE. Za unos narkotika, psihotropnih supstanci i kontrolisanih lekova po emiratskim kriterijumima, potrebno je pribaviti prethodnu saglasnost Ministarstva zdravlja i prevencije UAE. Detaljna uputstva kao i zahtev može se podneti preko internet stranice ministarstva uz prilaganje neophodne dokumentacije (recept, lekarsko uverenje i kopija PI ili emiratske lične karte), i to na sledećoj stranici: http://www.mohap.gov.ae/en/services/Pages/361.aspx.
Bez obzira što posedovanje polise zdravstvenog osiguranja nije uslov za dobijanje vize, poželjno da je naši građani imaju, kako bi kasnije mogli da naplate troškove eventualnog lečenja.
Emirati vodu dobijaju desalinizacijom morske vode, ali u UAE postoje i prirodni izvori vode. Voda je bakteriološki ispravna, ali se preporučuje da se za piće koristi flaširana voda, dok se voda iz vodovoda može koristiti za tuširanje i ostale potrebe.
Svi hoteli imaju svoju medicinsku službu.

BEZBEDNOSNA SITUACIJA – Bezbednosna situacija je stabilna. UAE je jedna od najsigurnijih zemalja na svetu. Stopa kriminala je veoma niska.

TRANSPORT – Međunarodni aerodromi na koje uglavnom dolaze naši građani su u Abu Dabiju i Dubaiu. Ne postoji ni jedna železnička linija.
Putna mreža je izuzetno dobro razvijena. Svi delovi Emirata su povezani autoputevima. Saobraćaj u gadovima se odvija po najvišim svetskim standardima.
Ukoliko se poseduje turistička viza UAE, može se iznajmiti vozilo od Rent-A-Car agencija, zašta je dovoljna međunarodna vozačka dozvola izdata u R. Srbiji.
Državljani R. Srbije koji imaju regulisan privremeni ili stalni boravak u UAE, mogu da izvrše zamenu srpske vozačke dozvole za vozačku dozvolu UAE, bez obaveze polaganja vozačkog ispita.
Sankcionišu se sve vrste saobraćajnih prekršaja kao i u drugim zemljama.

OSTALO – Lokalna valuta je dirham (AED). Njena vrednost prema čvrstim valutama varira u zavisnosti od situacije na međunarodnom tržištu.
Karticama naših banaka: Visa Electron i Master Card se mogu kupovati robe i plaćati usluge, kao i podizati gotovina iz automata. U svim slučajevima se zaračunava procenat za naknadu troškova.
Obzirom da su UAE islamska zemlja, poželjno je prikladno oblačenje kako za žene tako i za muškarce.
Alkohol se može konzumirati samo na mestu gde je obezbeđena dozvola za njegovo točenje

Kontakti:
Prilikom boravka u UAE, za konzularnu pomoć i zaštitu možete se obratiti Ambasadi Republike Srbije u Abu Dabiju, putem sledećeg kontakt telefona +971 2 44 76 444 i elektronske adrese consular.abudhabi@mfa.rs i embassy.abudhabi@mfa.rs