ВИЗНИ РЕЖИМ

Дипломатски и службени пасоши: Потребна виза
Обични пасоши и друге путне исправе: Потребна виза
Напомена: За носиоца путног листа  у транзиту неопходна је виза

 

УЛАЗАК И ИЗЛАЗАК ИЗ ЗЕМЉЕ
За држављане Р. Србије потребна је виза за улазак у Уганду. Визе се могу прибавити преко Амбасаде Уганде у Риму (тел.+3906/3225220, факс: +3906/3213688, website: http://www.embassyofuganda.it/en/
e-mail: info@embassyofuganda.it
или преко интернет странице https://visas.immigration.go.ug/ .
Преко интернет странице одобравају се туристичке, транзитне и дипломатске визе са вишекратним уласцима. Вишекратне улазно-излазне визе се издају само у Уганди без обзира да ли се ради о приватним или пословним разлозима посете, а остале у дипломатско-конзуларним представништвима Уганде. За детаљније информације потребно је обратити се горе наведеној Амбасади Уганде у Риму. Једнократна улазно-излазна виза за Уганду кошта 50 USD, вишекратна на 6 месеци 100 USD, а на годину дана 200 USD. За добијање визе потребно је поседовати „жути картон" Светске здравствене организације (вакцина против жуте грознице). Рок важења пасоша ради туристичког путовања мора бити најмање 1 месец, док је за регулисање боравка потребна важност пасоша од 3 месеца.
Уношење и изношење угандског шилинга је забрањено, али нема ограничења за уношење конвертибилних валута. У земљу је дозвољено унети 200 цигарета и 1 литар алкохолног пића. Уношење наркотика, порнографског материјала и ватреног оружја је забрањено. Изношење живих животиња, као и производа од заштићених животињских врста (кожа, корали, слоновача итд.) је забрањено и може довести до затворске казне

СОЦИЈАЛНИ СПОРАЗУМИ
Није закључен социјални споразум.

КОРИСНЕ ИНФОРМАЦИЈЕ

ЗДРАВСТВЕНА СИТУАЦИЈА – Саветујемо да пре поласка на путовање проверите актуелну здравствену ситуацију на веб-сајту Светске здравствене организације, Регионалне канцеларије за Африку: www.afro.who.int/health-topics, као и на веб-сајту Светске здравствене организације www.who.int.
Сем жуте грознице постоји опасност од маларије у нижим пределима, као и опасност од уједа инсеката и гмизаваца, жутице, хепатитиса, колере, амеба, водених црва итд. Код ненавикнутих особа може доћи и до појаве висинске болести.
За пиће се користи искључиво флаширана вода.

БЕЗБЕДНОСНА СИТУАЦИЈА – У главном граду Кампали безбедносна ситуација је стабилна и без већих ризика. Постоји потенцијална опасност од крађа, џепарeња, превара и других мањих кривичних дела. Због деловања побуњеничких група не препоручује се путовање у северни део земље.

ТРАНСПОРТ – Главни међународни аеродром „Ентебе" налази се у главном граду Кампали. Ускотрачна пруга постоји од кенијске границе до Кампале. Путна мрежа је слабо развијена и препоручује се употреба теренских возила. Моторним возилом се управља левом страном и аутомобиле је могуће изнајмити код већих рент-а-кар компанија.

ОСТАЛО – Препоручује се путовање у Уганду посредством туристичких агенција, док се за индивидуална путовања треба темељније припремити и информисати.
У Уганди је, поред локалних језика у најширој употреби енглески језик.
Национална валута Уганде је угандски шилинг (UGX). Могуће ке коришћење међународних платних картица (VISA и сл.), нарочито у бољим хотелима, ресторанима, самопослугама и сл. Могу се мењати само новије новчанице америчког долара.

Контакти:
Приликом боравка у Уганди за конзуларну помоћ и заштиту можете се обратити Амбасади Републике Србије у Најробију (адреса: Benin Drive 1032, Runda, Nairobi), која на нерезиденцијалној основи покрива Уганду, путем следећих контакт телефона: + 254 794 588 515; + 254 734 601 031; +254 732 755 554 и електронских адреса: nairobi@embassyofserbia.or.ke и consular@embassyofserbia.or.ke