VIZNI REŽIM

Diplomatski i službeni pasoši: Potrebna viza
Obični pasoši i druge putne isprave: Potrebna viza
Napomena: Za nosioca putnog lista  u tranzitu neophodna je viza

 

REŽIM ULASKA DRŽAVLjANA REPUBLIKE SRBIJE U USLOVIMA PANDEMIJE COVID-19

Državljani R. Srbije mogu da uđu u Ugandu. Putnici više nisu u obavezi da poseduju dokaz o vakcinaciji protiv Covid-19 niti negativan PCR test. Putnici koji tranzitiraju kroz ili odlaze iz Ugande treba da se informišu i budu upoznati sa uslovima ulaska u zemlje koje su im krajnja odredišta.

Od putnika koji dolaze u Ugandu može se zahtevati provera tj. merenje temperture i pregled od strane zdravstenih službenika na ulazu u zemlju. Ako se pokaže da je temperatura putnika iznad normalne ili se pokažu simptomi Covid-19, može se zahtevati da se uradi PCR test. Ukoliko se pokaže da je strani državljanin pozitivan na virus Covid-19 i želi da naputi Ugandu radi medicinskog tretmana, očekuje se da troškove povratka putnik sam snosi.

ULAZAK I IZLAZAK IZ ZEMLjE

Za državljane R. Srbije potrebna je viza za ulazak u Ugandu. Vize se mogu pribaviti preko Ambasade Ugande u Rimu (tel.+3906/3225220, faks: +3906/3213688, website: http://www.embassyofuganda.it/en/

e-mail: info@embassyofuganda.it

ili preko internet stranice https://visas.immigration.go.ug/ .

Preko internet stranice odobravaju se turističke, tranzitne i diplomatske vize sa višekratnim ulascima. Višekratne ulazno-izlazne vize se izdaju samo u Ugandi bez obzira da li se radi o privatnim ili poslovnim razlozima posete, a ostale u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Ugande. Za detaljnije informacije potrebno je obratiti se gore navedenoj Ambasadi Ugande u Rimu. Jednokratna ulazno-izlazna viza za Ugandu košta 50 USD, višekratna na 6 meseci 100 USD, a na godinu dana 200 USD. Za dobijanje vize potrebno je posedovati „žuti karton" Svetske zdravstvene organizacije (vakcina protiv žute groznice). Rok važenja pasoša radi turističkog putovanja mora biti najmanje 1 mesec, dok je za regulisanje boravka potrebna važnost pasoša od 3 meseca.
Unošenje i iznošenje ugandskog šilinga je zabranjeno, ali nema ograničenja za unošenje konvertibilnih valuta. U zemlju je dozvoljeno uneti 200 cigareta i 1 litar alkoholnog pića. Unošenje narkotika, pornografskog materijala i vatrenog oružja je zabranjeno. Iznošenje živih životinja, kao i proizvoda od zaštićenih životinjskih vrsta (koža, korali, slonovača itd.) je zabranjeno i može dovesti do zatvorske kazne

SOCIJALNI SPORAZUMI

Nije zaključen socijalni sporazum.

KORISNE INFORMACIJE

ZDRAVSTVENA SITUACIJA – Savetujemo da pre polaska na putovanje proverite aktuelnu zdravstvenu situaciju na veb-sajtu Svetske zdravstvene organizacije, Regionalne kancelarije za Afriku: www.afro.who.int/health-topics, kao i na veb-sajtu Svetske zdravstvene organizacije www.who.int.
Sem žute groznice postoji opasnost od malarije u nižim predelima, kao i opasnost od ujeda insekata i gmizavaca, žutice, hepatitisa, kolere, ameba, vodenih crva itd. Kod nenaviknutih osoba može doći i do pojave visinske bolesti.
Za piće se koristi isključivo flaširana voda.

BEZBEDNOSNA SITUACIJA – U glavnom gradu Kampali bezbednosna situacija je stabilna i bez većih rizika. Postoji potencijalna opasnost od krađa, džeparenja, prevara i drugih manjih krivičnih dela. Zbog delovanja pobunjeničkih grupa ne preporučuje se putovanje u severni deo zemlje.

TRANSPORT – Glavni međunarodni aerodrom „Entebe" nalazi se u glavnom gradu Kampali. Uskotračna pruga postoji od kenijske granice do Kampale. Putna mreža je slabo razvijena i preporučuje se upotreba terenskih vozila. Motornim vozilom se upravlja levom stranom i automobile je moguće iznajmiti kod većih rent-a-kar kompanija.

OSTALO – Preporučuje se putovanje u Ugandu posredstvom turističkih agencija, dok se za individualna putovanja treba temeljnije pripremiti i informisati.
U Ugandi je, pored lokalnih jezika u najširoj upotrebi engleski jezik.
Nacionalna valuta Ugande je ugandski šiling (UGX). Moguće ke korišćenje međunarodnih platnih kartica (VISA i sl.), naročito u boljim hotelima, restoranima, samoposlugama i sl. Mogu se menjati samo novije novčanice američkog dolara.

Kontakti:

Prilikom boravka u Ugandi za konzularnu pomoć i zaštitu možete se obratiti Ambasadi Republike Srbije u Najrobiju (adresa: Benin Drive 1032, Runda, Nairobi), koja na nerezidencijalnoj osnovi pokriva Ugandu, putem sledećih kontakt telefona: + 254 794 588 515; + 254 734 601 031; +254 732 755 554 i elektronskih adresa: nairobi@embassyofserbia.or.ke i consular@embassyofserbia.or.ke