ВИЗНИ РЕЖИМ

Дипломатски и службени пасоши: Потребна виза
Обични пасоши и друге путне исправе: Потребна виза
Напомена:  

                                     

УЛАЗАК И ИЗЛАЗАК ИЗ ЗЕМЉЕ
Држављанима Р. Србије потребна је виза за улазак у Сирију, која се може добити у Амбасади те државе у Београду. Формално постоји могућност прибављања визе на граничном прелазу, али од избијања немира 2011. није извесно добијање визе на овај начин, па се препоручује њено прибављање у Амбасади. Рок важења пасоша ради туристичког путовања мора бити 3 месеца.

СОЦИЈАЛНИ СПОРАЗУМИ
Није закључен социјални споразум.

КОРИСНЕ ИНФОРМАЦИЈЕ:

ЗДРАВСТВЕНА СИТУАЦИЈА – Здравствена заштита је добра. Поред државних болница, присутан је и велики број приватних ординација и клиника.
Препоручује се конзумирање флаширане воде за пиће, док што се хране тиче нема посебних ограничења. Воћа и поврћа има у изобиљу, али је неопходно да буде добро опрано.

БЕЗБЕДНОСНА СИТУАЦИЈА – Због погоршане безбедносне ситуације препоручује се грађанима Р. Србије да у наредном периоду не путују у Сирију, осим у изузетним случајевима. Једини, за сада, легални и безбедни уласци у Сирију су из Либана, у пограничном месту Масна, као и из правца Триполија. Однедавно постоји и могућност уласка у Сирију из Јордана, преко граничног прелаза Насиб, али коришћење ове комуникације не саветујемо, због учесталих терористичких операција у пограничном појасу.

ТРАНСПОРТ – Највећи међународни аеродром у Сирији налази се у Дамаску. Након отпочињања немира, скоро све велике међународне компаније су укинуле летове за Дамаск, па тренутно од европских компанија лети само руски Аерофлот. Сиријски национални авиопревозник  (Syrian Air) и приватна компанија Cham Wings, обављају редован саобраћај са више од двадесет дестинација.
Најважније луке у Сирији су Латакија и Тартус.
Путничка железничка мрежа у региону је слабо развијена. Превоз између градова обавља се углавном аутобусима. Градски превоз у великим градовима је ограничен. Основно средство градског превоза су мини-бусеви и такси
За управљање возилом потребна је међународна возачка дозвола. Скрећемо пажњу да дизел аутомобилима није препоручљиво долазити због лошег квалитета горива.

ОСТАЛО – Званична валута је сиријска лира (SYP) чија вредност 1. јула 2023. године износи 1 EUR = 8.947 SYP, 1 USD = 8.200 SYP, али се она, услед ситуације у земљи, свакодневно мења.
Употреба картица је ограничена, због увођења санкција Сирији немогуће је користити иностране картице. Распон цена је широк у односу на квалитет услуге који желите. Ово се односи како на ресторане и хотеле, тако и на превоз и посете лекару. Традиционални ресторани могу да буду приступачнији него код нас, док су цене у ексклузивним објектима високе. “Ценкање” при куповини (и то нарочито у “суковима” или уличним радњама) део је овдашње културе.

Контакти:                                                                                                                                                   
Приликом боравка у Сирији, за конзуларну помоћ и заштиту можете се обратити Амбасади Републике Србије у Дамаску (адреса Mazzeh Eastern Villas, Farabi Street No.30) путем следећих контакт телефона: +963 11 6120682, +963 11 6120683, као и електронске адресе: srb.emb.syria@mfa.rs .