ВИЗНИ РЕЖИМ
 

Дипломатски и службени пасоши: Потребна виза
Обични пасоши и друге путне исправе: Потребна виза
Напомена:  

 

УЛАЗАК И ИЗЛАЗАК ИЗ ЗЕМЉЕ
За визе и информације потребно је обратити се Амбасади Гвинеје Бисао у Бриселу.
Носиоцима пасоша Р. Србије неопходна је виза за улазак на територију Гвинеје Бисао. Рок важења пасоша ради туристичког путовања мора бити 6 месеци, док за регулисање боравка мора бити 6 месеци од дана аплицирања за визу.
Могуће је унети у земљу било који износ у страној конвертибилној валути, под условом да је новац декларисан приликом уласка. Изношење конвертибилног новца лимитирано је сумом која је унета. Уношење и изношење локалне валуте није дозвољено.
 

СОЦИЈАЛНИ СПОРАЗУМИ
Није закључен социјални споразум.

КОРИСНЕ ИНФОРМАЦИЈЕ

ЗДРАВСТВЕНА СИТУАЦИЈА – Обавезна је вакцинација против жутице, препоручују се вакцинације против дифтерије-тетанус-полиомелита, као и против менингитиса. Ризик од колере намеће потребу примене строгих мера хигијене, као и превентивних мера против маларије. Актуелна информација о здравственој ситуацији у Гвинеји Бисао може се наћи на сајту Светске здравствене организације.

БЕЗБЕДНОСНА СИТУАЦИЈА – Препоручује се посебан опрез приликом путовања и кретања у Г. Бисао имајући у виду нестабилну унутрашњу ситуацију. Приликом кретања по земљи путници треба да предузимају све мере предострожности, посебно оне које се односе на чување личних докумената и готовог новца. Путовања ноћу треба избегавати.

ТРАНСПОРТ – Најоптималнија веза за путовање из Европе у ову земљу су авионски летови из града Бисао који се више пута недељно обављају из Лисабона.

ОСТАЛО – Званична валута је алжирски динар. Новац се може мењати у банкама. Замена девиза за локалну валуту ван званичних места, банака и мењачница је кажњива и санкционише се.
Клима варира од медитеранске до сахарске. На северу зиме су кишне и прохладне, а лета топла и сува. Клима уз обале Медитерана је блажа због близине мора. Исток Алжира карактеристичан је по више падавина него запад. Од јужног подножја Атласа почиње безводно подручје, суво и тропско са великим температурним одступањима које се креће од 36 Ц° дању до 5 Ц° ноћу.
У складу са обичајима који важе у муслиманским земљама, потребно је ускладити понашање и навике, посебно у одевању и током Рамазана.

Контакти:
Приликом боравка у Гвинеји Бисао за конзуларну помоћ и заштиту можете се обратити Амбасади Србије у Алжиру (адреса: 42, Rue des Frères Benali Abdellah (ex Parmentier), B.P.366, Hydra, ALGER), која на нерезиденцијалној основи покрива Гвинеју Бисао, путем следећих контакт телефона: + 213 23 474150, + 213 23 474151, контакт за хитне случајеве: + 213 770 30 12 65 и електронске адресе: ambasada@ambserbie-alger.com