Званичан назив
КНЕЖЕВИНА МОНАКО
Државно уређење
Уставна монархија
Главни град
Монако
Датум успостављања билатералних односа
2007. године

Политички односи

Билатерални односи Републике Србије и Кнежевине Монако су добри и бележе напредак.
Председник Републике Србије Александар Вучић је са делегацијом 22. и 23. фебруара 2022. године боравио у првој званичној посети Кнежевини Монако на позив кнеза Алберта II од Монака. Овом приликом, кнез Алберт II од Монака је одликовао председника Републике Србије Александра Вучића Великим крстом реда Светог Шарла. Министар спољних послова Републике Србије Никола Селаковић је у оквиру делегације председника Републике Србије Александра Вучића, такође посетио Кнежевину Монако. Том приликом, 22. фебруара 2022. године, министар спољних послова Републике Србије Никола Селаковић и министар спољних послова Кнежевине Монако Изабел Беро-Амадеи су потписали Оквирни споразум о сарадњи између Републике Србије и Кнежевине Монако.
На позив председника Републике Србије Александра Вучића, кнез Алберт II од Монака боравио је у званичној посети Србији 7. и 8. октобра 2020. Ово је била прва званична посета кнеза Алберта II Р. Србији од када су 2007.  успостављени дипломатски односи између двеју држава. ПР А. Вучић је за изузетне заслуге у развијању и учвршћивању мирољубиве сарадње и пријатељских односа између Републике Србије и Кнежевине Монако кнеза Алберта II одликовао Орденом Републике Србије на ленти.
Председник Владе Републике Србије Ана Брнабић и кнез Алберт II од Монака срели су се на маргинама 50. заседања Светског економског форума у Давосу, одржаном од 20. до 24. 1. 2020. Министар спољних послова Н. Селаковић се сусрео са тадашњим МИП Кнежевине Монако Л. Анслемијем на министарском састанку ОЕБС-а у Стокхолму, 2. децембра 2021. г. Две земље су повезане чланством у Међународној организацији Франкофоније у којој Монако има статус пуноправног члана, а Србијa придруженог члана.

Економски односи

Економска сарадња између Републике Србије и Кнежевине Монакасе заснива на робној размени које је скромног обима, иако је у последњих пет година скоро утростручена. У 2021. г. вредност укупне робне размене износила је 697 хиљ. евра и скоро је четири пута већа него у 2020. г. Извоз у вредности од 514 хиљ. евра повећан је пет и по пута (раст од 449,3%) у односу на претходну годину, док је вредност увоза удвостручена - 183 хиљ. евра и бележи раст од 116,7%. Суфицит на страни Р. Србије износио је 331 хиљ. евра, а покривеност увоза извозом била је на нивоу од 280,9%. У 2020. години остварена је укупна размена у висини од 178 000 ЕУР, од чега је извоз износио 94 000 ЕУР, а увоз 84 000 ЕУР.

 

Уговорно стање

Између Републике Србије и Кнежевине Монака потписана су три споразума:

  • Оквирни споразум о сарадњи између Републике Србије и Кнежевине Монако;
  • Споразум о сарадњи између Привредне коморе Србије и Привредне коморе Монака и
  • Споразум о укидању виза између Социјалистичке Федеративне Републике Југославије и Кнежевине Монако

 

Контакти

Амбасадa Републике Србије у Паризу http://paris.mfa.gov.rs/lat/

Амбасада Републике Француске у Београду https://rs.ambafrance.org/

Контакт у Министарству спољних послова Републике Србије: Одељење за Европу, Тел: 306 8326, Е-пошта: oev@mfa.rs