Званичан назив
Кооперативна Република Гвајана (Co-operative Republic of Guyana)
Државно уређење
Република
Главни град
Џорџтаун (Georgetown)
Датум успостављања билатералних односа
5. новембар 1968. године

Политички односи

Југославија и Гвајана имале су развијене пријатељске односе и сарадњу, нарочито кроз активности у оквиру Покрета несврстаних земаља. Услед избијања кризе на простору бивше Југославије долази да слабљења контаката и сарадње. У оквиру активности Србије на обнављању сарадње, тадашњи министар спољних послова Вук Јеремић посетио је Џорџтаун 13. јула 2011. године.

Министар рада Гвајане Џ. Хамилтон боравио је у Београду у октобру 2021. године, ради учешћа на Комеморативном састанку посвећеном обележавању 60. годишњице Прве конференције Покрета несврстаних земаља. Том приликом реализован је билатерални састанак МСП Н. Селаковића и министра Хамилтона.

 

Економски односи

У 2020. години регистрован је наш извоз у висини од 28 хиљада евра и увоз од 2 хиљаде евра. У 2019. години забележена је робна размена у вредности од 9 хиљада евра, од чега је извоз износио 5 евра, а увоз 4 хиљаде евра.

 

Уговорно стање

Споразум о техничкој сарадњи између Владе СФРЈ и Републике Гвајане, потписан 3.02.1971. године (Додатак Службеног листа бр. 55/19716.05.1971)

Споразум о трговини и привредној сарадњи између СИВ-а СФРЈ и Владе Кооперативне Републике Гвајане, потписан 16.04.1985. године (СЛ СФРЈ – МУ)

 

Контакти

Амбасада Републике Србије покрива Кооперативну Републику Гвајану на радној основи.
www.washington.mfa.rs

Кооперативна Република Гвајана радно покрива Републику Србију из Брисела:
https://www.embassyofguyana.be/index.php/embassy-team/

Одељење за Северну и Јужну Америку Министарства спољних послова Републике Србије:
Тел: +381113068762 Е- пошта: oam@mfa.rs