Званичан назив
РЕПУБЛИКА АУСТРИЈА
Државно уређење
Савезна република
Главни град
Беч
Датум успостављања билатералних односа
1874. године

Политички односи
Политичке односе у последњој деценији карактерише интензиван дијалог и залагање Аустрије за што брже напредовање Србије у европским интеграцијама, што је политика коју Аустрија принципијелно заступа према Западном Балкану.
Србија и Аустрија негују интензиван и континуиран политички дијалог:
ПР А. Вучић је боравио у посети Р. Аустрији 7. јула 2023. године, приликом одржавања трећег Трилатералног самита са Аустријом и Мађарском о миграцијама. У својству председника Народне скупштине РС, И. Дачић је посетио Аустрију 10. и 11. јуна 2021. године. Председница Владе А. Брнабић учествовала је на Самиту Аустрија – З. Балкан, 18. јуна 2021. године у Бечу. ППВ и МСП И. Дачић је био у билатералној посети Аустрији 22. марта 2023. године. Са аустријске стране, председник Р. Аустрије Александер Ван дер Белен посетио је Р. Србију октобра 2018. године, праћен великом привредном и научно-културном делегацијом. Председник Националног већа В. Соботка је посетио Р. Србију, маја 2023. године. Савезни канцелар Р. Аустрије К. Нехамер је боравио у посети Р. Србији приликом одржавања другог Трилатералног самита о миграцијама новембра 2022. године, док је у билатералној посети боравио 17. марта 2022. г. МИП Аустрије А. Шаленберг је био у Београду 5. октобра 2022. године и са МИП Мађарске и МСП РС је учествовао у оквиру трилатералног формата на тему миграција у Београду, док је у билатералној посети Београду био 13. јуна 2022. године. Сусрети на највишем нивоу се редовно одржавају и на маргинама међународних скупова.

Економски односи
У 2022.  години, укупна размена роба и услуга је била на рекордном нивоу и достигла је скоро 2,6 милијарди евра.
Аустрија је изузетно важан привредни партнер Србије и представља једног од највећих инвеститора у нашу земљу. У Србији је активно 781 привредних друштава у којима удео у власништву имају правна и физичка лица из Аустрије, док је преко 450 aустријских компанија присутно у Србији. У Србији послује неколико најзначајнијих аустријских банака и осигуравајућих компанија: Raiffeisen, Erste, Addiko, WienerStaedtische, Grawe, телекомуникациона компанија „Телеком Austria“ чија је инвестиција у мобилну телефонију (VIP Mobile/А1) највеће greenfield улагање, нафтна компанија ОМV, као и друге велике компаније као што су Swarovski, Henkel, Rauch, Knauf, Strabag.

Уговорно стање
Консолидација уговорног стања између две земље извршена је 1997. године. На снази је укупно 58 споразума, неки од њих су:
Споразум о сарадњи у области културе, науке и образовања (14.04.1972.г.)
Споразум између СР Југославије и Владе Р. Аустрије о узајамном подстицању и заштити улагања (12.10.2001.г.)
Споразум између Савезне владе СРЈ и аустријске Савезне владе о привредној, пољопривредној, индустријској, техничкој и технолошкој сарадњи (12.10.2001.г.)
Споразум између Р. Србије и Р. Аустрије о социјалној сигурности (26.01.2012.г.)
Аустрија је донела одлуку о изменама Уредбе о спровођењу Закона о возачким дозволама, која је ступила на снагу 7. фебруара 2017.г., којима се укида обавеза полагања возачког испита за грађане Р. Србије у Аустрији који имају возачку дозволу Р. Србије.

Контакти
Амбасаде Републике Србије у Бечу: http://www.vienna.mfa.gov.rs/
Амбасада Републике Аустрије у Београду: http://www.bmeia.gv.at/belgrad
Контакт у МСП: Одељење за Европу, тел. +381113068326/8274, е-пошта: oev@mfa.rs