Старовић: Србији гас по најбољој цени

24. нов 2021.
Државни секретар у Министарству спољних послова Немања Старовић изјавио је, уочи сусрета председника Србије и Русије, да ће у фокусу предстојећег, 19. по реду званичног сусрета Александра Вучића и Владимира Путина бити енергетика, додајући да је уверен да ће Вучић постићи најбољу цену гаса у односу на све европске потрошаче.

Старовић је рекао да је стабилно снабдевање гасом нужни предуслов даљег економског развоја Србије, а за то је неопходна сарадња с руским пријатељима.

„Поред количина гаса које ће бити сразмерне нашој потрошњи која је услед убрзане реиндустријализације Србије у сталном порасту, свакако је битна и цена. Сигурно је да разговори по том питању неће бити лаки, али убеђен сам да уверење председника Србије да ћемо постићи најбољу цену гаса у односу на све европске потрошаче није без утемељења“, рекао је Старовић за лист „Вести“.

На питање да ли очекује активнији приступ Русије по питању Косова и ситуације у БиХ, Старовић је рекао да је Русија толико пута доказала да се у свом приступу нашем региону води принципима међународног јавног права, те да нема простора за сумњу да ће тако бити и убудуће.

„Сигуран сам у то да ће сваки покушај дестабилизације политичких и безбедносних прилика у нашем региону наићи на оштру осуду Русије, односно на одговор адекватан степену угрожености виталних интереса српског народа, као и увек до сада“, рекао је Старовић.

Када је реч о претњи увођењем санкција одређеним политичарима из РС и Србије, Старовић је рекао да је Србија принципијелно противи таквим санкцијама, не само због моралне упитности таквих мера, већ и због суштинске неделотворности такве политике.

Додао је да се Србија таквим санкцијама, ако их и буде, ни у ком случају неће придружити.

Упитан колико је судбина РС суштински везана за крајњи статус Косова, Старовић је рекао да иако формално не постоји веза између та два питања, они се често стављају у исти контекст због примене двоструких стандарда од стране бројних моћних држава, пре свега са политичког запада.

Понавља да је политика Србије јасна и постојана и подразумева борбу за очување територијалне целовитости сопствене државе, као и БиХ, те РС унутар БиХ.

На констатацију да је још једном пропао покушај тзв. Косова да уђе у Унеско и питање да ли се плаши за судбину српских светиња на КиМ, Старовић каже да је брига за њихову судбину нажалост оправдана, с обзиром на претње којима су свакодневно изложене.

Каже и да гротескно звуче изјаве председнице привремених институција самоуправе Вјосе Османи по којима Косово представља оазу демократије, која притом флагрантно одбија да спроведе одлуку највише судске инстанце о враћању имовине манастиру Високи Дечани.

Уз то, каже, не престају ни покушаји својеврсне историјске асимилације српског културног наслеђа, које се на ненаучан и антицивилизацијски начин албанизује.

„У борби за очување наше културне баштине на КиМ, дипломатија представља најјаче оружје којим располажемо. Охрабрује то што смо у претходним годинама у намерама да спречимо приступ Приштине Унеско добијали подршку и неких држава које су признале КиМ, па стога верујем да ћемо на том пољу имати успеха и убудуће“, рекао је Старовић.

 

 

 

 

 

Извор: Танјуг

Фото: Марко Хаџи Вујичић