Старовић на уручењу кључева станова за избеглице у Ариљу

12. јан 2022.
Државни секретар у Министарству спољних послова Немања Старовић присуствовао је данас у Ариљу свечаном уручењу кључева станова за осам избегличких породица из Босне и Херцеговине и Хрватске са пребавилиштем на територији те општине.

Станови за избегличке породице изграђени су у оквиру Регионалног стамбеног програма.

Старовић је, обраћајући се породицама које су добиле станове, рекао да је данас велики дан, пре свега за њих који након 20 и више година коначно добијају свој кров над главом, али да је то и важан дан за Републику Србију.

„Данас смо за један важан корак ближи остваривању нашег стратешког циља, а то је да нико од избеглих и расељених лица на територији Србије не буде без решеног стамбеног питања”, навео је Старовић.

Према његовим речима, Влада Србије интензивно ради на побољшању социјално-економског положаја свих наших грађана, и то се огледа у расту просечних зарада, увећању плата у јавном сектору и пензија, као и у сада већ редовним једнократним давањима.

Средства за изградњу станова обезбеђена су из донаторског Фонда регионалног стамбеног програма, чији је највећи донатор Европска унија, док је земљиште и инфраструктуру обезбедила Општина Ариље. Укупна вредност радова је 200.732 евра. Радови су започети 13. Маја 2020. године, а завршени 2. априла 2021. године, док је употребна дозвола добијена 27. децембра 2021.

Уручењу кључева станова присуствовали су и комесар за избеглице и миграције Републике Србије Владимир Цуцић, председник Општине Ариље Предраг Маслар, Јован Лазаров из Јединице за управљање пројектима у јавном сектору д.о.о. Београд, као и представници међународних организација и институција.

Регионални стамбени програм је заједничка иницијатива Србије, Босне и Херцеговине, Хрватске и Црне Горе, а циљ Програма је давање свеобухватног доприноса решавању проблема избеглих и расељених лица пружањем трајних и одрживих решења за стамбено збрињавање.