Селаковић: Ослонимо се на мултилатерализам и принципе Хелсиншког завршног акта

02. дец 2021.
Министар спољних послова Србије Никола Селаковић изјавио је данас у Стокхолму, на 28. министарском савету ОЕБС-а, да чланице те организације треба да поштују принципе Хелсиншког завршног акта и посвете се очувању мултилатерализма.

Шеф српске дипломатије је поручио да морамо бити спремни на компромис у отклањању или бар смањењу безбедносних ризика, а да у тим напорима мултилатерализам треба да буде наш најзначајнији инструмент.

"Избијањем нових и заоштравањем постојећих конфликата, као и сталним појављивањем додатних изазова, ситуација се усложњава. Упркос нашим напорима годинама уназад, даље продубљивање јаза, недостатак политичке воље и отворености за укључивање у конструктиван и суштински дијалог доприносе подривању темеља на којима је ова организација изграђена", казао је Селаковић.

Подсетивши да се приближава педесета годишњица усвајања Хелсиншког завршног акта, Селаковић је нагласио да треба имати у виду да је тај документ, у време Хладног рата поставио десет основних принципа регулисања односа међу државама и тиме учинио да свет буде боље и безбедније место.

"Уверен сам да би требало да покажемо већу одговорност за будућност организације, политичку вољу и спремност на дијалог и компромисе, уз поштовање принципа и обавеза из овог значајног документа, као и оних које су преузете учешћем у раду ОЕБС-а", навео је Селаковић.

Он је констатовао да, упркос изазовима и нагомиланим проблемима са којима се ОЕБС данас суочава, чврсти темељи те организације, развијени механизми и њена флексибилност, јесу јасан показатељ да она остаје драгоцени инструмент колективне и свеобухватне безбедности.

Србија, како је рекао, сматра да би актуелне иницијативе и предлоге у вези са будућношћу ОЕБС-а требало пажљиво размотрити и кроз дијалог и консензус усвојити најбоља решења, која ће допринети јачању капацитета и видљивости организације.

Осврћући се на прилике у Југоисточној Европи,  Селаковић је оценио да ОЕБС у региону још увек има значајну улогу, како у јачању демократског капацитета и подршци даљим реформама региона, тако и у јачању сарадње, а самим тим и стабилности овог дела европског континента.

Србија је у протекле две деценије, како је објаснио, максимално користила експертску подршку ОЕБС-а у процесу свеобухватних реформи у друштву, а сарађује и са Мисијом ОЕБС на Косову и Метохији, која представља највидљивије међународно статусно неутрално присуство у Покрајини.

Министар Селаковић истакао је да је Србија посвећена европским интеграцијама и регионалној сарадњи кроз конкретне економске и инфраструктурне пројекте, јер једино кроз сарадњу са суседима, уз спремност да се уваже интереси свих, могу се постићи одржива решења проблема у региону. 

"Са друге стране, желео бих да изразим дубоку забринутост и жаљење поводом безбедносне ситуације на КиМ током ове године, коју су обележили повећани број етнички мотивисаних напада и инцидената усмерених на припаднике српске заједнице, као и институционална дискриминација, напади на верске објекте СПЦ и подривање економске одрживости српске заједнице у Покрајини", казао је Селаковић.

Шеф српске дипломатије је истакао да, и поред напора које је Београд уложио у процес дијалога и испуњавање обавеза проистеклих из Бриселског споразума, политичари из Приштине до сада нису показали спремност да испуне своје обавезе.

"Уместо тога, повлаче унилатералне потезе, инсистирају на својој агенди тзв. државности и већ дуже од осам година одбијају да спроведу обавезу оснивања Заједнице српских општина, коју српска заједница на КиМ види као гаранцију свог опстанка у Покрајини", упозорио је Селаковић.