Селаковић: Индија велики пријатељ и важан партнер Србији

12. јул 2021.
Министар спољних послова Србије Никола Селаковић примио је данас у опроштајну посету амбасадора Индије Субрата Батачарџија.

Министар Селаковић је поручио да Србија Индију види као великог пријатеља и важног партнера и да смо поносни на чињеницу да две земље имају вишедеценијску традицију пријатељских веза и сарадње, базираних на пуном међусобном уважавању и разумевању.

Селаковић је изразио задовољство и разменом посета на високом и највишем нивоу, изразивши наду да ће премијер Индије Нарендра Моди ускоро бити у прилици да посети Србију, као и да би та посета била од историјског значаја.

Шеф српске дипломатије захвалио је Индији на принципијелном ставу о непризнавању једнострано проглашене независности тзв. Косова, и подвукао да та позиција показује чврсту опредељеност Индије за поштовање основних постулата међународног права. Такође, Селаковић је захвалио на подршци коју нам Индија пружа у међународним организацијама.

Говорећи о економској сарадњи, министар је истакао да пандемија вируса корона није утицала на трговинску размену која је у 2020. која је износила око 175 милиона евра.

Такође, Селаковић је поручио да за даљи развој економских односа велики значај има и Мешовити комитет за економску сарадњу између две земље, чије четврто заседање очекујемо у наредном периоду.

Када је у питању борба против вируса корона, министар Селаковић захвалио је Индији и њеном руководству на брзом реаговању на молбу српских званичника да се омогући набавка вакцина које Индија производи, захваљујући чему је Србија прве дозе вакцине АстраЗенека добила већ у фебруару.