Селаковић и Галагер: Стабилни, добри и конструктивни односи Србије и Свете Столице

22. нов 2021.
Министар спољних послова Србије састао се данас са секретаром Свете Столице за односе са државама надбускупом Полом Ричардом Галагером.

На конференцији за новинаре после састанка, Селаковић је изјавио да су односи Србије и Свете Столице стабилни, добри и конструктивни, истакавши да је Србија опредељена да свеукупне односе са Светом Столицом настави да негује и унапређује у духу дијалога и разумевања.

Министар је поручио да је посета надбискупа Галагера, реализована свега месец дана након његове посете Светој Столици, одлична прилика за даљи наставак сарадње.

„Успешни међудржавни односи потврђени су приликом данашњих сусрета које је надбискуп Галагер имао са председником Србије Александром Вучићем, председницом Владе Аном Брнабић и сада у Министарству спољних послова“, рекао је Селаковић, изразивши спремност за одржавање наредне рунде политичког структуралног дијалога који ће, према речима министра, бити одржан у првој половини наредне године.

Такође, министар је казао да ће међурелигијски односи своју потврду добити у разговорима које ће монсињор Галагер имати са представницима СПЦ.

Селаковић је нагласио да Србија и Света Столица негују и подударност ставова у значајном броју питања од међународног значаја, нарочито када је реч о заштити хришћана и хришћанског наслеђа, унапређењу људских права, питању миграната, избеглица, али и спровођењу Агенде о одрживом развоју УН.

Селаковић је пренео да је надбискупу Галагеру захвалио на подршкама које Света Столица пружа Србији на путу евроинтеграција и принципијелној подршци по питању КиМ.

Србија сматра ЕУ својим стратешким опредељењем, рекао је Селаковић напомињући да се трудимо да нашим активним политичким деловањем то и потврдимо.

Када је реч о ситуацији на КиМ министар је поручио да је са надбискупом Галагером разговарао о дијалогу Београда и Приштине који се води под окриљем ЕУ, о проблемима са којима се суочавамо у процесу дијалога, али и о угрожености српске верске, културне и историјске баштине на КиМ.

„Упознао сам монсињора са чињеницом да је од 1999. године до данас на КиМ уништено преко 150 православних цркава и манастира, као и да је у три дана, током мартовског погрома 2004, уништено 34 манастира и цркве“, рекао је Селаковић, истакавши да одсуство цивилизацијског односа указује податак да је оскрнављено 256 српских православних гробаља, од којих је чак њих 50 потпуно уништено.

Селаковић је указао да је питање српске културне и верске баштине на КиМ веома важно, посебно имајући у виду даљу сарадњу Србије и Свете Столице у релевантним међународним организацијама као што је Унеско.

„У наредном периоду наставићемо да развијамо наш дијалог, желимо да у духу дијалога доприносимо ономе до чега нам је највише стало а то је јачање мира и стабилности који су основ сваког даљег развоја“, закључио је Селаковић.

Секретар Свете столице за односе са државама Пол Ричард Галагер поручио је да дипломатски односи Србије и Свете столице константно јачају и истакао да Света Столица подржава Србију на њеном европском путу.

Изразио је задовољство што је други пут у званичној посети Србији и захвалио министру Селаковићу на позиву да посети Београд, након што је шеф српске дипломатије прошлог месеца боравио у званичној посети Ватикану.

Галагер је додао да о добрим односима говори и то што су 2005, 2015. и 2019. године реализоване посете Ватикану на председничком нивоу, да је кардинал Пјетро Паролин 2018. године посетио Србију, као и да је секретар Свете столице за односе са државама био у званичној посети Србији 2015. и 2019.године.

Надбискуп је пренео да је Селаковићем разговарао о регионалној сарадњи, дијалогу Београда и Приштине, ситуацији са мигрантима.

Такође, са задовољством је подсетио да се прошле године навршило 100 година од успостављања дипломатских односа, као и да је због пандемије Ковида-19 изложба „Србија и Ватикан 1878 -1914“ којом је обележен јубилеј отворена ове године.