Саучешћа из света и даље стижу нашим дипломатским представништвима

15. мај 2023.
Сва дипломатско-конзуларна представништва Републике Србије отворила су књиге жалости након незапамћених трагедија у ОШ „Владислав Рибникар“ у Београду и селима у околини Младеновца. Иако су након неколико дана књиге жалости званично затворене, изрази саучешћа и даље пристижу.

Широм света велики број званичника, чланова дипломатског кора, представника јавног, политичког живота и српске дијаспоре дошао је у наше амбасаде и конзулате да ода почаст невиним жртвама.

Председник Црне Горе Јаков Милатовић у књизи жалости у Амбасади Републике Србије у Подгорици написао је: „Са великом тугом сам примио вести о трагичним догађајима у Србији. Уз наду да се никада више овако нешто неће поновити, преносим вам изразе најискренијег саучешћа. Црна Гора је мислима уз Србију и њен народ.“

У Никозији се у књигу жалости уписао министар иностраних послова Константинос Комбос. Он је, у своје име и у име председника Кипра Никоса Христодулидиса, изразио саучешће и исказао пуну подршку Влади Републике Србије у овим тешким тренуцима.

Хрватски министар за спољне и европске послове Гордан Грлић Радман лично је уписом у Амбасади РС у Загребу изразио саучешће породицама настрадалих, а повређенима пожелео брз опоравак.

У мејлу министра иностраних послова Естоније МаргусаТсахкне, у онлајн књизи жалости Амбасаде у Хелсинкију, која радно покрива ову државу, наводи се да су Естонци у мислима уз грађане Србије. Амбасади у Луанди саучешће је упутило Министарство иностраних послова Сао Томе и Принсипеа.

„Изражавам саучешће и саосећање породицама настрадалих и повређених. Кинеска страна чврсто подржава пријатељску Србију у одржавању мира и спокојства“, написао је у књизи жалости у Пекингу заменик министра иностраних послова Народне Републике Кине Денг Ли.

У књиге жалости уписали су се и заменици министара иностраних послова Гане, Белорусије, Јерменије, Кубе, Турске, Руске Федерације и Аустрије.

У Амбасади у Вашингтону, у књигу жалости уписали су се конгресмен Ерик Сволвел и заменик помоћника америчког државног секретара и специјални изасланик САД за ЗБ Габријел Ескобар, који је написао: „Народу Србије, у име америчког народа и лично име, изјављујем најдубље саучешће на овај дан жалости. Знајте да смо у вашој тузи уз вас у пријатељству. Заувек ваш пријатељ, Габријел Ескобар.“

Представници међународних организација такође су упутили речи саосећања и подршке. У књигу жалости уписали су се, између осталих, генерална секретарка Савета Европе Марија Пејчиновић Бурић и представница ОЕБС за слободу медија Тереза Рибеиро, а лична писма упутили су Оливер Вархељи, европски комесар за проширење, Стефано Санино, генерални секретар Европске службе за спољне послове, те помоћница генералног секретара НАТО за јавну дипломатију Баиба Браже.

Саучешћа су стизала и путем друштвених мрежа. На својим Твитер налозима овим поводом огласили су се, између осталих, министри иностраних послова Летоније, Чешке, Италије, Аустрије, Молдавије, Шведске, Републике Кореје, Холандије, Израела, Ирске, Кубе, Словеније, Северне Македоније, Белгије и Норвешке, те државни секретар САД Ентони Блинкен, високи представник ЕУ за спољне послове и безбедносну политику Жозеп Борељ, генерална секретарка ОЕБС Хелга Шмит, европарламентарци Виола фон Крамон и Владимир Билчик, затим Мајлинда Брегу, генерална секретарка Савета за регионалну сарадњу и Ангелина Ајхорст, генерална директорка за Европу у Европској служби за спољне послове.

Заставе на нашим ДКП биле су спуштене на пола копља, а грађани су испред њих палили свеће. У Скопљу су деца из глумачке школе Весне Петрушевске испред Амбасаде оставила цвеће у спомен на вршњаке из Србије, а испред Амбасаде у Љубљани, у знак подршке, окупили су се ученици српске допунске школе. Поруке саосећања и подршке написали су директорка српског забавишта, основне школе, ђачког дома и гимназије „Никола Тесла“ у Будимпешти,  наставници и ученици српске гимназије „Доситеј Обрадовић“ у Темишвару, наставници допунске школе на српском језику у Швајцарској и Немачкој, чланови више културно-уметничких друштава, те директор Дортмунске филхармоније Габријел Фелц. Белоруски студенти, учесници програма „Свет у Србији“, изразили су саучешће електронским путем. Власници клубова у Аустрији пореклом из БиХ прикупили су значајну новчану помоћ. У црквама у Франкфурту, Никозији, Копенхагену, Риму и Мексику одржани су помени страдалима.

У ГК РС Трсту ће у јуну ове године бити одржан концерт Европског оркестра младих (ESYO) посвећен жртвама.