Референдум - гласање у иностранству у десет држава

31. дец 2021.
Поводом референдума расписаног за 16. јануар 2022. године, ради потврђивања Акта о промени Устава Републике Србије, Републичка изборна комисија је донела решење о одређивању 10 гласачких места у иностранству:

Гласачи који бораве у Аустрији, а који су се пријавили за гласање на референдуму, моћи ће да гласају у Амбасади Републике Србије у Бечу.

Гласачи који бораве у Белгији и Луксембургу, а који су се пријавили за гласање на референдуму, моћи ће да гласају у Амбасади Републике Србије у Бриселу.

Гласачи који бораве у Италији, а који су се пријавили за гласање на референдуму, моћи ће да гласају у Амбасади Републике Србије у Риму.

Гласачи који бораве у Норвешкој, а који су се пријавили за гласање на референдуму, моћи ће да гласају у Амбасади Републике Србије у Ослу.

Гласачи који бораве у Руској Федерацији, а који су се пријавили за гласање на референдуму, моћи ће да гласају у Амбасади Републике Србије у Москви.

Гласачи који бораве у Северној Македонији, а који су се пријавили за гласање на референдуму, моћи ће да гласају у Амбасади Републике Србије у Скопљу.

Гласачи који бораве у Немачкој, а који су се пријавили за гласање на референдуму, моћи ће да гласају у Генералном конзулату Републике Србије у Минхену.

Гласачи који бораве у Француској, а који су се пријавили за гласање на референдуму, моћи ће да гласају у Конзулату Републике Србије у Стразбуру.

Гласачи који бораве у Хрватској, а који су се пријавили за гласање на референдуму, моћи ће да гласају у Генералном конзулату Републике Србије у Вуковару.

Гласачи који бораве у Швајцарској, а који су се пријавили за гласање на референдуму, моћи ће да гласају у Генералном конзулату Републике Србије у Цириху.

 

Наведена бирачка места су утврђена у складу са одредбом Упутства Републичке изборне комисије за одређивање гласачких места у поступку спровођења републичког референдума, којом је прописано да је за отварање гласачког места неопходно да се пријави најмање 100 гласача.

Имајући у виду да је рок за пријављивање за гласање у иностранству преко дипломатско-конзуларних представништава Републике Србије истекао у поноћ 25. децембра, гласачи који су се пријавили за гласање у државама у којима неће бити отворена гласачка места, моћи ће да остваре своје  бирачко право изласком на своје бирачко место у Републици Србији.