Oдржане консултације у домену безбедносне политике са Републиком Француском

12. апр 2024.
Консултације у домену безбедносне политике између Министарства спољних послова Републике Србије и Министарства за Европу и спољне послове Републике Француске одржане су 12. априла 2024. г. у Паризу.

Француску делегацију предводио је директор Дирекције за стратешка питања, безбедност и разоружање Министарства за Европу и спољне послове Републике Француске, Гијом Олање, док је делегацију Министарства спољних послова Републике Србије предводио в.д. помоћника министра за безбедносну политику, амбасадор Игор Кужелка.

Констатован је одличан ниво билатералних односа две земље и развијена динамика политичког дијалога на највишем нивоу, о чему сведочи успешно реализована званична посета председника Републике Србије Александра Вучића Паризу 8-9. априла 2024. године, као и сусрети високих званичника министарстава спољних послова у протеклом периоду.  

Током разговора су тематизована питања безбедносне ситуације у региону Западног Балкана, са фокусом на ситуацију на Косову и Метохији, односи са НАТО и ЕУ у домену безбедносне политике, учешће у мисијама и операцијама ЕУ, глобални безбедносни изазови и сарадња у домену сајбер безбедности.

Договорено је редовно одржавање безбедносних консултација између два министарства.