Дачић: За проналажење решења адреса Приштина

22. нов 2022.
Министар спољних послова Ивица Дачић изјавио је данас да у Приштини мисле да међународна заједница неће ништа предузети против њих и да је сада време да их неко разувери.

Дачић је новинарима после састанка са шефом италијанске дипломатије рекао да је Србија када је реч о ситуацији на КиМ и договорима показала да је део решења.

Он је навео да су црвене линије за Београд, чланство Косова у УН и угрожавање живота и имовине Срба на КиМ.

“Не можемо да разговарамо о томе да Косово потврди своју независност тиме што ће постати чланица УН, са друге стране црвена линија јесте и напад на Србе, угрожавање њихових живота и имовине. То Србија не може дозволити, али се надамо да је овај рок (од 48 сати) дат да би се у њему нашла одговарајућа решења”, рекао је Дачић.

Министар је оценио да је председник Александар Вучић још једном демонстрирао вољу и жељу Србије да све проблеме решава мирним путем и да остаје верна дијалогу, те да неће повлачити једностране потезе чак и уколико јој се неки предлози не допадају.

“У том погледу свима смо јасно показали да је узрок свих проблема на КиМ неспровођење договора који су постигнути у оквиру Бриселског споразума и да је узрок свих проблема опструкција која долази из Приштине”, навео је Дачић.

Оцењује да је на делу наметање суверенитета тзв. независне државе на северу Косова где то до сада није било могуће нити ће бити у будућности, јер српски народ то не жели.

“Ми се надамо да ће међународна заједница укључујући и ЕУ и САД и друге велике силе моћи да нађу начин како да убеде односно запрете Куртију да буде у функцији мира и стабилности у региону. У том погледу се надамо да ће се ипак постићи неко решење, али као што смо рекли и пре Вучићевог пута у Брисел адреса за тако нешто јесте Приштина”, указао је Дачић.

 

Извор: Танјуг

Фото: МСП