Дачић примио амбасадора Кипра у опроштајну посету

15. мај 2023.
Први потпредседник Владе Србије и министар спољних послова Ивица Дачић примио је данас у опроштајну посету амбасадора Републике Кипар Деметриоса Теофилактуа, који ускоро завршава своју дужност у Републици Србији.

Министар Дачић је изразио захвалност амбасадору Теофилактуу на личном доприносу интензивирању политичког дијалога и сарадње између Србије и Кипра, с обзиром да су током његовог мандата реализовани значајни контакти високих званичника две државе, а укупна сарадња подигнута на још виши ниво.

Шеф српске дипломатије Дачић изразио је захвалност за континуирану подршку Републике Кипар суверенитету и територијалном интегритету Србије, односно доследан и принципијелан став о непризнавању једнострано проглашене независности тзв. Косова, те изразио наду да ће Кипар тај став и задржати, како билатерално, тако и у међународним организацијама.

У разговору је констатовано да су односи између две земље садржајни, квалитетни и у сталном успону, те је потврђена обострана спремност за даље јачање међусобног дијалога, размену посета на свим нивоима и даље интензивно повезивање двеју земаља кроз унапређење сарадње у великом броју области, посебно на економском плану. 

Шеф српске дипломатије пожелео је амбасадору много успеха на професионалном и личном плану, рекавши да увек може да рачуна на пријатељство Србије и српског народа.

Амбасадор Теофилакту је оценио да посебан квалитет односима Србије и Кипра даје чињеница да су Срби и Кипрани увек били заједно и подржавали једни друге и у добрим и у лошим временима.

Навео је да из Србије носи веома лепе успомене, изразивши захвалност на изузетном разумевању и сарадњи државном руководству, представницима Министарства спољних послова и других државних институција Републике Србије.