Рим: Промоција издања Архива Војводине

23. нов 2021.
У Амбасади Републике Србије у Риму организована је промоција три издања Архива Војводине на италијанском језику: „Српско – италијански дипломатски односи 1878 - 1909, од Берлинског конгреса до Анексије Босне и Херцеговине“ аутора др Јоване Иветић; „Српска Песма” Ђованија Ермета Гаете, штампана у сарадњи са издавачем Сандро Тети из Рима, коју је уредио др Ђордано Мерлико и „На Балканском фронту. Рат и злочини против цивилног становништва у Србији од 1914. до 1918.“ аутора Милована Пизарија.

Уводним обраћањем госте је поздравили амбасадор Републике Србије у Италији Горан Алексић и директор Архива Војводине др Небојша Кузмановић, а потом су књиге представили аутори, др Јована Иветић и Милован Пизари, издавач Сандро Тети и професори са Универзитета Сапијенца др Ђордано Мерлико и др Лука Алтери.

Промоција је била прилика да се публика упозна са детаљима из историје дипломатских односа наше две пријатељске земље, и са готово непознатим делом "Српска песма" Ђ.Е. Гаете, познатог италијанског песника и композитора. Ово дело смештено је у епоху Првог светског рата, у време борби на Солунском фронту и одражава дух солидарности са Србијом.

Књига ''На Балканском фронту'' приближила је публици страдање српских цивила у периоду Великог рата, што је било недовољно познато овдашњој јавности.
Након представљања издања, уприличен је пригодан коктел, на којем је публика наставила разговор са ауторима, а свим гостима Амбасаде поклоњене су књиге Архива Војводине.