Букурешт: Амбасадор Томашевић на конференцији Унијe билатералних привредних комора Румуније

23. нов 2022.
У организацији Уније билатералних привредних комора Румуније (The Union of Bilateral Chambers of Commerce from Romania), у Букурешту је одржана конференција под називом Дипломатија одрживог развоја - Нови изазов за традиционалну дипломатију (Sustainable development diplomacy - New Challenge of Traditional Diplomacy).

Главна тема конференције био је утицај актуелне кризе на економију, а међу присутнима су били представници румунских институција, дипломатског кора, представници невладиних организација, као и бројни привредници.
 
У свом обраћању, амбасадор Републике Србије у Букурешту Стефан Томашевић истакао је значај повезивања и јачања економске сарадње у актуелном глобалном геополитичком контексту. Говорио је о економским успесима Републике Србије, упркос актуелној кризи, захваљујући претходно спроведеним мерама и доброј припреми које су кључно утицале на перформансе српске привреде. Такође, нагласио је изузетне резултате у погледу стварања стимулативног инвестиционог и пословног окружења, као и посвећеност дигитализацији, енергетској диверсификацији и све већем коришћењу обновљиве енергије.
 
У погледу билатералних односа Србије и Румуније, амбасадор Томашевић указао је на традиционално пријатељство као одличну основу за развој сарадње у свим областима где економија заузима посебно место.

Иако је у 2021. години забележен рекордан обим српско - румунске трговинске размене, нагласио је да и даље постоје велики неискоришћени потенцијали, нарочито када је у питању привлачење директних инвестиција, али и кроз интензивирање трговинске размене, те бољу сарадњу приватног и јавног сектора, повезивање привредних комора, привредника, округа и општина. Амбасадор се осврнуо и на велики значај Дунава, те потенцијал који он представља у области туризма, поред огромног значаја који има у области транспорта.

Посебан део свог излагања, амбасадор Томашевић посветио је значају регионалног повезивања услед изазова и криза са којима се свет суочава.

Као позитиван пример истакао је иницијативу ,,Отворени Балкан", креирану као механизам за боље повезивање Балкана, нарочито у области економије, кроз обезбеђење слободног протока људи, роба, капитала и услуга.
Подсетио је да ова иницијатива тренутно укључује Републику Србију, Републику Северну Македонију и Републику Албанију, али да је отворена и за остале учеснике ЗБ6.

Информисао је да је као плод ове иницијативе, а под покровитељством председника Србије Александра Вучића и наших влада, у септембру ове године у Београду одржан највећи вински сајам икада организован у региону, под називом ,,Винска визија Отвореног Балкана” (Wine vision by Open Balkan), који је окупио више од 400 произвођача из преко 20 земаља, укључујући и Румунију, многобројне дистрибутере, сомелијере и представнике винске индустрије.

Сврха ове манифестације, како је истакао, управо је била да се промовише дух региона, наших култура и традиција.

Закључио је да је управо то начин и добар пример како да се повежемо регионално и пратимо предности нашег локалног тржишта, са давањем шансе локалним предузетницима и боримо се за њихову добробит и одрживост на тржишту које је пуно конкуренције, која нас често надјачава услед нашег нејединства и одсуства фокуса и стратешког промишљања, а што је управо основни принцип када су у питању циљеви одрживог развоја.