ВИЗНИ РЕЖИМ

Дипломатски и службени пасоши: Нису потребне визе за боравак до 30 дана
Обични пасоши и друге путне исправе: Нису потребне визе за боравак до 30 дана
Напомена: За носиоца путног листа у транзиту није неопходна виза

РЕЖИМ УЛАСКА ДРЖАВЉАНА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈE У УСЛОВИМА ПАНДЕМИЈЕ COVID-19

Држављани Републике Србије могу да уђу у Републику Узбекистан искључиво ваздушним путем уз обавезан негативан резултат PCR теста (на руском или енглеском језику), не старији од 48 сата од датума издавања резултата.  Деца до 2 године нису у обавези да раде ПЦР тест.
Списак лабораторија и медицинских установа које су овлашћене за израду и проверу PCR тестова у Узбекистану могу се наћи на следећем линку: http://www.sanepid.uz/en/docs/hududidagi-tibbiyot-muassasalari-va-labor
Лица која улазе из земаља које спадају у жуту или црвену категорију су у обавези да проведу 14 дана у карантину, у условима кућне самоизолације или у хотелу.
Лица која улазе из земаља зелене категорије, могу ући без обавезног карантина под услова да не показују симптоме инфекције корона вирусом.
На граничним прелазима државне границе Републике Узбекистан, на међународним аеродромима и железничким станицама постоје општи услови уласка туриста из жутих и црвених земаља.
У циљу спречавања ширења вируса „омикрон“, Република Узбекистан је у периоду од 03.12.2021. до 10.01.2022. године обуставила ваздушни саобраћај са републикама: Боцваном, Зимбабвеом, Лесoтом, Мадагаскаром, Мозамбиком, Намибијом, Танзанијом, Есватинијем, ЈАР-ом и Хонг-Конгом. Држављанима ових држава, као ни лицима која су боравила на територији ових земаља у последњих 14 дана, неће бити дозвољен улаз на територију Узбекистана.
Такође, путници  са негативним ПЦР тестом, који долазе из Аустрије, Аустралије, Белгије, Велике Британије и Северне Ирске, СР Немачке, Данске, Египта, Израела, Италије, Холандије и Чешке Републике  имаће обавезу 10-дневног карантина у хотелу или стану о свом трошку.

УЛАЗАК И ИЗЛАЗАК ИЗ ЗЕМЉЕ
Од 1. фебруара 2019. године, у складу са Указом председника Р. Узбекистан од 05.01.2019. године „О допунским мерама за убрзан развој туризма у Р. Узбекистан", за носиоцима свих врста пасоша (дипломатски, службени, грађански) нису потребне визе за улазак у Р. Узбекистан за боравак до 30 дана, независно од сврхе путовања. По истеку боравка од 30 дана, странац је дужан да напусти територију Р. Узбекистан, а прекорачење рока од 30 дана боравка без виза сматра се прекршајем који се санкционише. У случају да страни држављанин треба да борави у Р. Узбекистан дуже од 30 дана, дужан је да претходно прибави одговарајућу визу у складу са сврхом путовања.

СОЦИЈАЛНИ СПОРАЗУМИ
Није закључен социјални споразум.

КОРИСНЕ ИНФОРМАЦИЈЕ:

ЗДРАВСТВЕНА СИТУАЦИЈА – Ниједна вакцина није обавезна, али се препоручује вакцинација против хепатитиса А.

БЕЗБЕДНОСНА СИТУАЦИЈА – Безбедносна ситуација у Р. Узбекистан је стабилна, уз перманентну могућност ескалације сукоба са Киргистаном (Ферганска долина).Основни облици криминала према страним туристима су џепарење и крађе.

ТРАНСПОРТ – Главни аеродром се налази у Ташкенту, постоје директни летови са Лондоном, Бирмингемом, Атином, Амстердамом, Франкфуртом, Москвом, Паризом, Пекингом, Бангкоком, Даком, Њу Делхијем, Истанбулом, Њујорком, Сеулом, Тел Авивом. Путна мрежа је развијена, али запуштена.

ОСТАЛО – Национална валута је сум(UZS).
Иако се најчешће практикује готовинско плаћање, могу се користити и све врсте кредитних картица (Visa, Master, Americanexpress и др).
Хотелски смештај је углавном могућ у Ташкенту, Бухари и Самарканду.
У Москви постоји Амбасада Републике Узбекистан ( тел. +7499/2307 552, факс: +7499/2388 918, мејл: info@uzembassy.ru) за директне контакте.

Контакти:

Приликом боравка у Р. Узбекистан, за конзуларну помоћ и заштиту, можете се обратити Амбасади Републике Србије у Москви, Руска Федерација, која на нерезиденцијалној основи покрива Узбекистан, путем контакт телефона: +7495-988-66-45 и електронске адресе: ambasada.moskva@mfa.rskonzularno.moskva@mfa.rs