ВИЗНИ РЕЖИМ

Дипломатски и службени пасоши: виза није потребна за боравак до 30 дана
Обични пасоши и друге путне исправе: виза није потребна за боравак до 30 дана

 

УЛАЗАК И ИЗЛАЗАК ИЗ ЗЕМЉЕ
Носиоцима српских пасоша није потребна виза за боравак до 30 дана.

СОЦИЈАЛНИ СПОРАЗУМИ
Није закључен социјални споразум.

КОРИСНЕ ИНФОРМАЦИЈЕ:

ЗДРАВСТВЕНА СИТУАЦИЈА – Пружање здравствене заштите је далеко испод европских и америчких стандарда. Болнице нису климатизоване. Хитна медицинска помоћ је спора. Амбуланте су у мањим местима ретке, па се за медицинску помоћ мора ићи у Парамарибо главни град државе. Путно осигурање је потребно.
Актуелну информацију о здравственој ситуацији у овој земљи можете наћи на сајту Светске здравствене организације https://www.who.int/countries/sur/ 

БЕЗБЕДНОСНА СИТУАЦИЈА – Безбедност у Суринаму је проблематична због малог броја полицијских снага ван туристичких места. Треба бити опрезан и у туристичким центрима због џепарења и разбојништва на улицама и у трговачким центрима. Провалне крађе су такође доста честе.

ТРАНСПОРТ – Јавни превоз се обавља мини бусевима и таксијима. Туристима се препоручује да не користе мини бусеве због непоузданих возача. Таксији су често необележени и немају таксиметар. Потребно је уговорити цену вожње пре уласка у возило.
Држављани Р. Србије могу возити са српском возачком дозволом са званичним преводом на холандски језик.

ОСТАЛО – Валута: Суринам долар (SRD)

Контакти:
Приликом боравка на Суринамуза конзуларну помоћ и заштиту, можете се обратити Амбасади Републике Србије у Вашингтон САД (адреса: 2233 WisconsinAvenue, Suite 410 N.W. Washington D.C. 20007, USA), која на радној основи покрива Суринам, путем следећег контакт телефона: +1 (202) 332-0333 и електронске адресе: info@serbiaembusa.org или consular@serbiaembusa.org