ВИЗНИ РЕЖИМ
 

Дипломатски и службени пасоши: Виза није потребна за боравак до 90 дана у периоду од шест месеци*
Обични пасоши и друге путне исправе: Виза није потребна за боравак до 90 дана у периоду од шест месеци*
Напомена: *безвизни режим се не односи на носиоце пасоша Републике Србије које је издало МУП РС - Координациона управа
За носиоца путног листа у транзиту није неопходна виза

РЕЖИМ УЛАСКА ДРЖАВЉАНА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈE У УСЛОВИМА ПАНДЕМИЈЕ COVID-19

Престају да важе сва ограничења за држављане Републике Србије за улазак у Краљевину Шпанију у вези са Covid – 19.

Препорука за ношење маски у затвореном простору остаје на снази, док је ношење маски у јавном превозу и здравственим установама обавезно.

УЛАЗАК И ИЗЛАЗАК ИЗ ЗЕМЉЕ

Услов за улазак држављана Р. Србије у било коју чланицу ЕУ је да поседују биометријску путну исправу која мора да важи најмање три месеца након планираног датума за напуштање територије чланице ЕУ. Путници који не испуњавају ове критеријуме биће враћени са границе.

Носиоцима биометријских пасоша Р. Србије није потребна виза за боравак до 90 дана у периоду од шест месеци. Безвизни режим се не односи на носиоце путних исправа Р. Србије које је издало МУП РС - Координациона управа. Приликом уласка у Шпанију, погранични органи могу да питају за сврху путовања (навести где се иде, ако је у питању приватна посета оригинал позивног писма особе код које се иде или резервација хотела у којем се одседа, повратна авионска карта, итд.), као и доказ о поседовању минималне суме новца, која за краће путовање износи 855 евра по особи, или за дужа путовања минимални дневни износ је 95 евра по особи.  На сајту шпанске Амбасаде у Београду препоручује се да се наведена минимална сума носи у готовини, а остало се може доказати поседовањем кредитне картице уз извештај о стању на рачуну у банци.
Неопходно је путно здравствено осигурање. Уношење или изношење суме од преко 10.000 евра мора бити пријављено.

Старијима од 18 година дозвољено је да носе 200 цигара или 100 цигарилоса или 50 томпуса или 250 гр дувана који се увија. Што се тиче алкохола, може се унети само један литар (преко 22% алкохола) или два литара (испод 22% алкохола).

Уколико водите са собом кућног љубимца неопходан је пасош или потврда ветеринара, у зависности од тога која је животиња у питању. Власници морају да потврде (у писаној форми, укључујући и верзију на шпанском језику) да поседују животињу најмање три месеца или од дана њеног рођења уколико има мање од три месеца. Неопходна је и потврда да је животиња вакцинисана против беснила и да има чип или печат.
 

СОЦИЈАЛНИ СПОРАЗУМИ

Није закључен социјални споразум.
 

КОРИСНЕ ИНФОРМАЦИЈЕ

ЗДРАВСТВЕНА СИТУАЦИЈА – Није потребно никакво посебно вакцинисање за путовање у Шпанију. Уколико немате здравствено осигурање, примиће вас у болницу у хитним случајевима, али ћете морати да платите за све услуге. Стога најбоље распитати се код свог здравственог осигурања или у шпанској Амбасади које осигурање покрива ову земљу. Болнице се налазе углавном увек највише на 15 минута од насељеног места. Списак болница могуће је наћи на интернет страници Министарства здравља Краљевине Шпаније: http://www.msc.es/ciudadanos/prestaciones/centrosServiciosSNS/home.htm

Актуелну информацију о здравственој ситуацији у Шпанији можете наћи на сајту Светске здравствене организације https://www.euro.who.int/en/countries/spain

БЕЗБЕДНОСНА СИТУАЦИЈА – Шпанија дели са остатком европских земаља ризик од могућег терористичког напада. Због терористичких напада који су се догодили у Барселони и Камбрилу, 17. и 18. августа 2017. године, нашим грађанима који бораве или намеравају да путују у Шпанију, саветујемо опрез, посебно на аеродромима, железничким и метро станицама, као и да прате информације о безбедносној ситуацији у шпанским средствима јавног информисања и придржавају се упутстава локалних органа и тур-оператора.

Препоручује се опрез на јавним местима, избегавање места великих окупљања, као што су централни градски тргови, туристичке атракције, тржни центри, у близини владиних установа, војних објеката, полицијских станица и у средствима јавног превоза. Ниво сигурносне процене је на четвртом степену упозорења (од пет степени опасности), а Влада Краљевине Шпаније је одлучила да постојећи ниво задржи, али да појача безбедносне мере.

Треба избегавати шетње празним улицама у сиромашнијим деловима, увек водити рачуна о својим личним стварима, држати их уз себе. Не остављати мобилне телефоне или новчанике на столове у кафићу због могућих крађа. Број полиције за хитне случајеве је 091 и 112. У случају крађе или нестанка личних докумената потребно је обратити се полицији нa број телефона 112 и у најближој полицијској станици направити пријаву (denuncia).

ТРАНСПОРТ – Готово сваки град у Шпанији има аеродром, а најважнији су: Мадрид-Барахас, Барселона, Валенсија, Лас Палмас де Гран Канарија, Палма де Маљорка, итд. Железница је једна од најмодернијих у Европи, возови су брзи и удобни (Мадрид-Барселона 670км за 2ч 30мин), али је путовање возом много скупље од путовања авионом.
Током туристичког боравка у Шпанији можете да управљате моторним возилом са возачком дозволом Р. Србије до шест месеци, препоручује се међународна возачка дозвола, мада толеришу и вожњу новом националном возачком дозволом. У колико путујете возилом из Србије неопходно је осигурање .
Са Шпанијом постоји споразум о узајамном признавању и замени возачких дозвола који омогућава лицу са регулисаним боравком да замени српску возачку дозволу за шпанску без полагања испита.

ОСТАЛО – Локална валута је евро. Могуће је користити платне картице наших банака – виза, мастер.
Постоји могућност повратка пореза на купљену робу (tax free), о чему се детаљније информисати у свакој продавници посебно. На Канарским острвима увек је сат мање него на полуострву и Балеарима.
 

Контакти:

Приликом боравка у Шпанији за конзуларну помоћ и заштиту можете се обратити Амбасади Републике Србије у Мадриду путем следећих контакт телефона: +3491/563-50-45, +3491/563-50-46, +3491/564-22-50, +3491/562-60-40 и електронских адреса: ambasada.madrid@mfa.rs konz.madrid@mfa.rs