ВИЗНИ РЕЖИМ
 

Дипломатски и службени пасоши: Потребна виза
Обични пасоши и друге путне исправе: Потребна виза
Напомена: За носиоца путног листа у транзиту неопходна је виза

 

 

РЕЖИМ УЛАСКА ДРЖАВЉАНА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈE У УСЛОВИМА ПАНДЕМИЈЕ COVID- 19                                                                                                                     

Најдуже 72 часа пре поласка путника за Саудијску Арабију неопходно је извршити регистрацију података о имунизацији на интернет страници: https://muqeem.sa/#/vaccine-registration/home. Захтева се потврда успешне регистрације (SMS поруком, одштампаном потврдом са бројем регистрације, потврдом регистрације преко интернет странице Muqeem). Пре уласка обавезно је попуњавање формулара са основним информацијама и инсталација апликације Tawakkalna на мобилни телефон. Држављани Републике Србије који имају боравишну дозволу (резиденти) су у обавези да користе платформу Quddum, у оквиру Absheer апликације за регистрацију пре доласка.

Лица без боравишне дозволе (носиоци визе за посете, бизнис и туристичке визе) не могу да уђу у Саудијску Арабију транзитом кроз Турску. За ова лица такође је забрањен улазак у Саудијску Арабију из аеродрома у Џеди, Медини, Јенбуу, и Таифу, у периоду од 9. јуна до 9 јула 2022. године.

У Саудијској Арабији важи ограничење приступа јавним просторима за невакцинисане, на основу статуса у апликацији Tawakkalna. Лицима која имају статус „имунизован“ је дозвољен улазак у тржне центре, ресторане, радње и пијаце, уз проверу апликације.

 

УЛАЗАК И ИЗЛАЗАК ИЗ ЗЕМЉЕ                                                                          

Рок важења пасоша ради туристичког путовања мора бити најмање 6 месеци, што важи и за регулисање боравка.

 

СОЦИЈАЛНИ СПОРАЗУМИ                                                                                                        

Није закључен социјални споразум.

 

КОРИСНЕ ИНФОРМАЦИЈЕ:                                                                                                        

ЗДРАВСТВЕНА СИТУАЦИЈА – У јануару 2021. епидемиолошка ситуација је стабилна са мање од 200 нових случајева инфекције  COVID-19 дневно. Министарство здравља Саудијске Арабије бележи пораст броја нових инфекција и уводи нове мере. Имајући у виду да се ситуација мења из сата у сат, неопходно је пажљиво пратити услове путовања.

БЕЗБЕДНОСНА СИТУАЦИЈА – Услед учесталих терористичких напада држављанима Р. Србије се не препоручује путовање у Саудијску Арабију. Даљи напади су могући, планирани или насумични, различитог интензитета. Мете могу бити аеродроми, тржни центри, ресторани или други симболи западне културе.

Због честих ракетних напада на међународни аеродром у Абхи не препоручује се путовање преко овог аеродрома. Аеродроми у Џеди и Ријаду се повремено затварају због напада, али за сада на њима није било веће штете нити повређених.

Имајући у виду да су јавне демонстрације у Саудијској Арабији забрањене, требало би избегавати јавне скупове.

Препоручује се опрез приликом кретања ван градова и главних путних праваца, а посебно у пограничним регијама са Јеменом, на југозападу земље, које су поприште спорадичних сукоба и у источној провинцији Катиф;

 

Контакти:                                                                                                                                                    

Приликом боравка у Саудијској Арабији, за конзуларну помоћ и заштиту можете се обратити Амбасади Републике Србије у Ријаду, путем следећег контакт телефона: +966114613010, мобилни телефон за хитне случајеве: +966555282559 и електронске адресе: srb.emb.saudiarabia@mfa.rs