ВИЗНИ РЕЖИМ

Дипломатски и службени пасоши: Потребна виза
Обични пасоши и друге путне исправе: Потребна виза
Напомена: За носиоца путног листа  у транзиту неопходна је виза

 

РЕЖИМ УЛАСКА ДРЖАВЉАНА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈE У УСЛОВИМА ПАНДЕМИЈЕ COVID-19

Држављани Србије могу да уђу у Руанду. Covid-19 тестирање више није обавезно пре укрцавања на лет за Руанду, нити по слетању на међународни аеродром у Кигалију. Међутим, охрабрује се редовно Covid-19 тестирање.

За долазак на одређена места за састанке и националне паркове, потребно је поседовати Covid-19 тестове. Тестирање је доступно у здравственим установама и осталим местима која су за то одређена, по цени од 5 УСД за брзи антигенски тест и по цени од 50 УСД за PCR тестирање.

Ношење маски више није обавезно, али се људи свакако охрабрују да носе маске у јавним затвореним просторима.

Резултати тестова се шаљу путем СМС порука, а могу се видети на онлајн порталу www.rbc.gov.rw . У случају потешкоћа код добијања резултата, контактирати RBC на број 114 или путем мејла covid@rbc.gov.rw .

За све путнике приликом одласка из Руанде авионом Covid-19 тест више није обавезан. Међутим, Covid-19 тестирање (о личном трошку) доступно је за све путнике чија земља крајњег одредишта то захтева (у здравственим центрима и у за то одређеним местима).

УЛАЗАК И ИЗЛАЗАК ИЗ ЗЕМЉЕ

За држављане Р. Србије потребна је виза за улазак у Руанду. Визе са једним уласком/изласком могу се прибавити по доласку у Руанду, преко интернет странице https://irembo.gov.rw/rolportal/web/dgie/single-entry-visa или код дипломатског представништва ове земље у Берлину (тел: +4930/2091-6590, факс: +4930/2091-65959, e-mail: info@rwanda-botschaft.de). Врсте виза које се издају су туристичка, транзитна, породична, конференцијска и дипломатска. За носиоце обичних пасоша актуелни ценовник за визе за Руанду може се видети на следећем линку https://irembo.gov.rw/rolportal/web/dgie/single-entry-visa. Важење пасоша за туристичка путовања мора бити најмање 6 месеци, док је за регулисање боравка рок важења пасоша 1 (једна) година. За добијање визе потребно је поседовати „жути картон" Светске здравствене организације (вакцина против жуте грознице).
Уношење и изношење локалне валуте је забрањено, али нема ограничења за уношење конвертибилних валута. У земљу је дозвољено уношење 200 цигарета и 1 литар алкохолног пића. Уношење наркотика, порнографског материјала и ватреног оружја је забрањено. Изношење живих животиња, као и производа од заштићених животињских врста (кожа, корали, слоновача итд.) је забрањено и може довести до затворске казне.

 

СОЦИЈАЛНИ СПОРАЗУМИ

Није закључен социјални споразум.

 

КОРИСНЕ ИНФОРМАЦИЈЕ

ЗДРАВСТВЕНА СИТУАЦИЈА – Све информације о актуелној здравственој ситуацији могу се наћи на веб-сајту Светске здравствене организације www.who.int.
Осим од жуте грознице постоји опасност и од маларије у нижим пределима, као и опасност од уједа инсеката и гмизаваца, жутице, хепатитиса, колере, амеба, водених црва итд. Код ненавикнутих особа може доћи и до појаве висинске болести.
За пиће се користи искључиво флаширана вода.

БЕЗБЕДНОСНА СИТУАЦИЈА – Безбедност у главном граду Кигалију је на високом нивоу. Главни град Кигали, као и цела земља су изузетно чисти и организовани. Треба се чувати џепарења и ситних крађа. Не препоручују се путовања у делове земље који се граниче са Демократском Републиком Конго.

ТРАНСПОРТ – Једини међународни аеродром у Руанди је у главном граду Кигалију.
Због неразвијености путне мреже препоручује се употреба теренских возила. За путовања између насељених места могу се користити локални аутобуси. У Руанди се вози десном страном.

ОСТАЛО – Препоручује се путовање у Руанду посредством туристичких агенција док се за индивидуална путовања треба темељније припремити и информисати. Туристичке посете локацијама са горилама су веома добро организоване и врло популарне.
У Руанди, сем локалног језика, у Кигалију и неким другим туристичким дестинацијама могуће је споразумевање на енглеском језику, али је и даље најзаступљенији страни језик француски.
Национална валута у Руанди је руандски франак. Коришћење међународних платних картица (VISA и сл.) у Руанди је могуће, нарочито у бољим хотелима, ресторанима, самопослугама и сл. Могу се мењати само новије новчанице америчког долара.

 

Контакти:

Приликом боравка у Руанди за конзуларну помоћ и заштиту можете се обратити Амбасади Републике Србије у Најробију (адреса: Benin Drive 1032, Runda, Nairobi), која на нерезиденцијалној основи покрива Руанду, путем следећих контакт телефона: + 254 794 588 515; + 254 734 601 031; +254 732 755 554 и електронских адреса: nairobi@embassyofserbia.or.ke и consular@embassyofserbia.or.ke