ВИЗНИ РЕЖИМ

Дипломатски и службени пасоши: Виза није потребна за туристички боравак или боравак у транзиту
Обични пасоши и друге путне исправе: Виза није потребна за туристички боравак или боравак у транзиту

 

УЛАЗАК И ИЗЛАЗАК ИЗ ЗЕМЉЕ
За улазак у Панаму, држављанима Р. Србије виза није потребна за туристички боравак који није дужи од три месеца, као ни за транзит. За визе и информације потребно је обратити се Амбасади Панаме у Атини.
Држављанима Р. Србије виза није потребна под условом да поседују важећу вишекратну визу или боравишну дозволу САД, Канаде, Аустралије, Велике Британије или других држава ЕУ.
Новчани износ преко 10.000 УСД се пријављује. При уласку у земљу је потребно поседовати најмање 500 USD, у готовини, путничким чековима или на кредитној картици са последњим изводом стања, док се при изласку из земље плаћа такса (у износу од 40 USD за сваког путника).
За уношење ловачког оружја потребно је прибавити дозволу.
Кућни љубимци се могу унети уз презентацију потврде од ветеринарске установе из Р. Србије о здравственом стању и вакцинацији против беснила.
Млечни производи се не смеју уносити.

СОЦИЈАЛНИ СПОРАЗУМИ
Споразумом о сарадњи социјалног осигурања између СФРЈ и Републике Панаме, који је потписан 26. новембра 1975. године, регулисане су услуге које пружају институције за социјално осигурање држављанима који бораве у другој држави када се налазе на раду на јавним објектима од заједничког интереса обе земље (односно радовима које предузећа једне државе изводе у оквиру географских граница друге државе као јавне радове, а да се као корисник појављује држава у којој се реализује објекат).

КОРИСНЕ ИНФОРМАЦИЈЕ

ЗДРАВСТВЕНА СИТУАЦИЈА – Препоручује се вакцина против жуте грознице, односно поседовање међународног сертификата о вакцинацији против жуте грознице. Препоручује се путно здравствено осигурање.
Препоручује се флаширана вода, избегавање исхране на уличним киосцима и коришћење репелената.

БЕЗБЕДНОСНА СИТУАЦИЈА – Ризици од криминала су високи, потребна је повећана пажња. Саветује се избегавање таксија на јавним путевима, посебно ноћу и у периферним областима града Панаме. Планинарења или излете у дивље крајеве, планирајте у пратњи професионалаца и уз контакт са локалним властима.
Честе су и врло јаке кише. Кишна сезона траје од маја до октобра. Препоручује се лагана одећа током целе године.

ТРАНСПОРТ – Важни аеродроми су међународни аеродром Токумен - град Панама, као и национални аеродроми Ћирика, Бокас дел Торо и Пуерто Балбоа. Не постоји железнички саобраћај.
Моторним возилом се може управљати са возачком дозволом из Србије у току боравка до 90 дана, а потребно је поседовати и полису осигурања.

ОСТАЛО – Локална валута је балбоа (PAB), а могуће је користити и УСД. Такође, могуће је користити све интернационалне кредитне картице у већим градовима, док је у унутрашњости неопходна готовина.

Контакти:
Приликом боравка у Панами, за конзуларну помоћ и заштиту можете се обратити Амбасади Републике Србије у Мексику која на нерезиденцијалној основи покрива Панаму, путем следећег контакт телефона: (+52 55) 5520 0524 и електронске адресе: embajadaserbia@alestra.net.mx