ВИЗНИ РЕЖИМ
 

Дипломатски и службени пасоши: Виза није потребна за боравак до месец дана
Обични пасоши и друге путне исправе: Потребна виза
Напомена: За носиоца путног листа  у транзиту неопходна је виза уколико напушта међународни простор аеродрома.

 

РЕЖИМ УЛАСКА ДРЖАВЉАНА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈE У УСЛОВИМА ПАНДЕМИЈЕ COVID-19

Држављанима Р. Србије је дозвољен улазак у Пакистан. На аеродрому се контролише температура. За лица која покажу симптоме медицинско особље на аеродрому одлучује да ли ће захтевати тест на корону. У случају позитивног теста, обавезна је мера изолације у болничким или уличним условима.

УЛАЗАК И ИЗЛАЗАК ИЗ ЗЕМЉЕ

Држављани Р. Србије, носиоци обичних пасоша, треба да прибаве пакистанску визу у Амбасади

Пакистана у Београду пре поласка на пут у Пакистан.

СОЦИЈАЛНИ СПОРАЗУМИ

Није закључен социјални споразум.

КОРИСНЕ ИНФОРМАЦИЈЕ:

ЗДРАВСТВЕНА СИТУАЦИЈА – Здравствено осигурање и доказ о вакцинацији су препоручљиви, посебно против жуте грознице али и колере. Током целе године у Пакистану је у подручјима испод 2000 м висине присутан ризик од маларије.

БЕЗБЕДНОСНА СИТУАЦИЈА – Јавне демонстрације и грађански немири су уобичајени у Пакистану, нарочито у периоду националних избора. Препоручује се избегавање јавних догађаја, демонстрација и већих окупљања.

Туристима се саветује да воде посебно рачуна о личним стварима (пасошу, платним картицама, накиту, мобилним телефонима, лаптопу). Постоји активно црно тржиште фалсификованих и украдених путних исправа, а крађа кредитних картица је честа. Већи део провинције

Балуџистан, рурални део Синда и Хајбер Пахтунква спадају у несигурне области.
 

ТРАНСПОРТ – Главни аеродроми за међународни саобраћај су Quaid-e-Azam аеродром у Карачију, Benazir Bhutto аеродром у Исламабаду и AllahaIqbal аеродром у Лахореу.

ОСТАЛО – Национална валута je пакистанска рупија (PKR).
Пакистан је исламска земља што треба имати у виду како се понашањем и изгледом не би повредила религиозна осећања локалног становништва. Препоручује се скромно одевање, посебно женама.
 

Контакти:

Приликом Боравка у Пакистану, за конзуларну помоћ и заштиту, можете се обратити Амбасади Р. Србије у Пекингу, која на нерезиденцијалној основи покрива Пакистан, путем контакт телефона: +8610/ 6532-3516, 6532-3016; 6532-5413, 6532-1693 и електронске адресе: embserbia@embserbia.cn, као и почасном конзулу Р. Србије у Пакистану: Mr. TARIQ RAFI (адреса: 27th floor, OceanTower, G-3, Block-9, KDA Schene No5, mainRoad, Karachi-Pakistan), путем контакт телефона: +92-21-35166521-4 и електронске адресе: tariqrafi@sddiqsons.com

(Последње ажурирано недеља, 07. фебруар 2021.)