ВИЗНИ РЕЖИМ

Дипломатски и службени пасоши: Виза није потребна за боравак до 90 дана
Обични пасоши и друге путне исправе: Виза није потребна за боравак до 90 дана 
Напомена:  За носиоца путног листа у транзиту неопходна је виза

 

УЛАЗАК И ИЗЛАЗАК ИЗ ЗЕМЉЕ
Носиоцима биометријских пасоша Р. Србије није потребна виза за боравак у Р. Молдавији до 90 дана у периоду од шест месеци. Безвизни режим се не односи на носиоце путних исправа Р. Србије које је издао МУП Р. Србије - Координациона управа. Рок важења путне исправе ради туристичког путовања мора бити три месеца дужи од планиране посете, односно три месеца након истека траженог боравка.
И поред постојећег безвизног режима, приликом уласка држављана Р. Србије у Р. Молдавију, уочено је да надлежни молдавски погранични органи врше додатне контроле, посебно по питању сврхе и оправданости боравка у тој земљи. С тим у вези, уочава се повећан број одбијених захтева  за улазак у Р. Молдавију, држављана Р. Србије који не могу да докажу сврху уласка, односно боравка у тој земљи. Имајући у виду наведено, сугерише се да приликом уласка у Р. Молдавију наши грађани имају припремљено позивно писмо или други документ којим би доказали сврху путовања. Напомињемо да погранични органи сваке државе имају дискреционо право да страном држављанину, и поред испуњених формалних услова, ускрати право уласка у земљу.
Oд 19. октобра 2023. године у Р. Молдавији су на снази додатне мере безбедности. Наведено подразумева да ће улазак на међународни аеродром у Кишињеву бити дозвољен само лицима која путују (уз предочену авио карту и путну исправу), запосленима на аеродрому и члановима посада ваздухоплова који путују. Улаз на аеродром биће омогућен само кроз улазе број 1 и 3. Да би се предупредиле гужве, путницима се препоручује да дођу на аеродром најмање три сата пре планираног лета.   
Истовремено на свим граничним прелазима Р. Молдавије, гранични органи ће спроводити појачане мере контроле државне границе, што укључује и међународни аеродром у Кишињеву.
У Р. Молдавију се може унети/изнети новац у износу до 10.000 евра без царинске декларације, а до 50 хиљада евра са царинском декларацијом. Приликом уласка у Р. Молдавију, погранични органи могу тражити и документа која оправдавају сврху уласка, као и доказ о поседовању довољно финансијских средстава за боравак у Р. Молдавији.
Држављани Р. Србије који у Р. Молдавију уђу преко дела молдавско-украјинске границе, који не контролишу молдавске власти (Transnistria/Придњестровље) у обавези су да пријаве свој боравак на територији Р. Молдавије у року од 72 сата од преласка границе.
За коришћење граничног прелаза према Украјини, препоручује се избегавање области Придњестровље (Transnistria).
За уношење ловачког оружја и увоз животиња и кућних љубимаца, неопходне су посебне дозволе.

СОЦИЈАЛНИ СПОРАЗУМИ
Није закључен социјални споразум.

КОРИСНЕ ИНФОРМАЦИЈЕ

ЗДРАВСТВЕНА СИТУАЦИЈА – Препоручује се поседовање обавезне полисе здравственог осигурања путника.
Актуелне информације о здравственој ситуацији у Молдавији могу се пронаћи на сајту Светске здравствене организације: https://www.who.int/

БЕЗБЕДНОСНА СИТУАЦИЈА – Страни држављани могу бити жртве кривичних дела крађе, пљачке, преваре.
Опште препоруке: избегавајте да ноћу посећујете периферије градова; држите лична документа и драгоцености, путне исправе, новац или кредитне картице на сигурним местима; избегавајте паркирање аутомобила током ноћи на другим местима, осим на посебно уређеним и чуваним паркиралиштима; избегавајте гужве; избегавајте куповину драгоцености од непознатих особа; новац мењајте само у овлашћеним банкама или мењачницама; за излете у граду, посебно у препуним зонама, препоручујемо да лична документа оставите у хотелу и да задржите копију личних докумената; препоручљиво је затражити рачун приликом куповине.

ТРАНСПОРТ – Не постоји директна авио линија на релацији Београд - Кишињев. У Р. Молдавију се може допутовати авионом (преко Беча) или возом (из Букурешта). За путовање аутомобилом потребна је зелена карта осигурања. Признаје се национална возачка дозвола Р. Србије.
У случају саобраћајних незгода, без обзира на њихову тежину, потребно је контактирати локалну полицију и сачекати њихов долазак. Забрањено је мењати положај возила или га померати са места незгоде пре доласка саобраћајне полиције.

ОСТАЛО – Национална валута је молдавски леј (MDL). Новац се мења у банкама и мењачницама.
Јединствени број за све хитне случајеве (полиција, хитна помоћ, ватрогасци) јесте: 112

Контакти:
Приликом боравка у Р. Молдавији, за конзуларну помоћ и заштиту можете се обратити Амбасади Републике Србије у Букурешту, која на нерезиденцијалној основи покрива Р. Молдавију (адреса: Calea Dorobantilor nr.34, sector 1, Bucuresti), путем следећег контакт телефона: 021/211.9871 и електронске адресе: srb.emb.romania@mfa.rs