ВИЗНИ РЕЖИМ

Дипломатски и службени пасоши: Није потребна виза
за боравак у трајању до тридесет (30) дана, од датума првог уласка
Обични пасоши и друге путне исправе: Потребна виза
Напомена:  

 

РЕЖИМ УЛАСКА ДРЖАВЉАНА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈE У УСЛОВИМА ПАНДЕМИЈЕ COVID- 19  &

Држављани Републике Србије могу да уђу у Лаос, под условом да поседују сертификат о потпуној вакцинацији против COVID-19. Особе које су потпуно вакцинисане не морају да поседују потврде о RT-PCR тесту или брзим RTD тестовима. Они који нису вакцинисани, обавезни су да поседују сертификат о RTD/ATK тесту, не старијем од 48 сата пре поласка у Лаос.
Уколико се заразе COVID-19, након доласка у Лаос, сносе трошкове здравственог третмана. Потребно је да поседују здравствено осигурање.
О детаљнијим информацијама о условима уласка и боравка у Лаосу, препоручује се да путници, пре планираног пута, контактирају амбасаду НДР Лаос у Будимпешти (e-mail: laoembassy.hu@gmail.com или laoembassy.hu@gov.la), која је акредитована у Републици Србији.

УЛАЗАК И ИЗЛАЗАК ИЗ ЗЕМЉЕ 

Држављанима Р.Србије, носиоцима обичних пасоша, потребна је виза (туристичка или пословна), која се може добити у ДКП Лаоса, при доласку (visa on arrival) на међународни аеродром Ватај (Wattay) у Вијентијану и на „лаоско-тајландском мосту пријатељства 1“ (Lao-Thai Friendship Bridge 1), или аплицирањем путем on-line система (http://laoevisa.gov.la).

СОЦИЈАЛНИ СПОРАЗУМИ                                                                                                        

Није закључен социјални споразум.

 

КОРИСНЕ ИНФОРМАЦИЈЕ:                                                                                                        

ЗДРАВСТВЕНА СИТУАЦИЈА – Здравствене услуге су на прилично ниском нивоу. Препоручује се здравствено осигурање. У периферним деловима земље има доста случајева маларије и денги грознице.

Треба користити искључиво флаширану воду за пиће и избегавати конзумирање хране и пића у уличним и малим ресторанима.

БЕЗБЕДНОСНА СИТУАЦИЈА – Безбедност је на завидном нивоу, иако нису ретке крађе (отимање ташни/новчаника и др.).

ТРАНСПОРТ – Домаћи авио-саобраћај је најбржи и најбезбеднији начин за превоз до најзначајнијих туристичких дестинација. Путна мрежа у Лаосу је у прилично лошем стању.

За управљање моторним возилима странцима је потребна међународна возачка дозвола.

ОСТАЛО – Хотелске трошкове је могуће платити кредитним картицама (Visa и Mastercard), готовински у локалној валути (кип-kip) или страној валути (УСД је доминантна страна валута). Трошкови хране и пића у ресторанима и куповине у тржним центрима се плаћају у локалној валути.

 

Контакти:                                                                                                                                                    

Приликом боравка у Лаосу, за конзуларну помоћ и заштиту можете се обратити Амбасади Р.Србије у Мјанмару, која на нерезиденцијалној основи покрива НДР Лаос (адреса: 114-А InyaRoad, KamayutTownship, Yangon, Myanmar), путем следећих контакт телефона: +951 515-282 и +951 515-283 и електронске адресе: serbemb@yangon.net.mm

(Последње ажурирано четвртак, 11. јул 2019.)