ВИЗНИ РЕЖИМ

Дипломатски и службени пасоши: Није потребна виза
Обични пасоши и друге путне исправе: Није потребна виза
Напомена: Сви путници који долазе у Кенију су у обавези да претходно прибаве електронско одобрење за путовање - „Electronic Travel Authorization“ (ETA). Систему за електронско одобрење путовања приступа се путем дигиталне платформе www.etakenya.go.ke

 

РЕЖИМ УЛАСКА ДРЖАВЉАНА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈE У УСЛОВИМА ПАНДЕМИЈЕ COVID-19

Држављани Р. Србије могу да уђу у Кенију. Путници који долазе у Кенију нису више у обавези да презентују доказ о вакцинацији против Covid-19 нити PCR или брзи антигенски тест. Једино путници који имају симпроме налик грипу, мораће да попуне онлајн форму за лоцирање на „jitenge“ платформи на следећем линку: https://ears.health.go.ke/airline_registration/.  Такође, мораће да ураде Covid-19 брзи антигенски тест о свом трошку. Уколико брзи антигенски тест буде показао да је путник позитиван на вирус Covid-19, мораће да ураде и PCR тест о личном трошку. Оним путницима који буду имали тешке симптоме ће се након тога дозволити да се изолују у складу са важећим прописима за изолацију за благе, умерене и тешке болести.

Сви путници који одлазе из Кеније морају се придржавати захтева у вези са путовањем и здрављем, а који се односе на вирус Covid-19, у земљама кроз које транзитирају и која су им крајње одредиште.

Авио компаније имају дискреционо право да захтевају брзо антигенско или PCR тестирање путника пре одласка из Кеније или по доласку у Кенију.

УЛАЗАК И ИЗЛАЗАК ИЗ ЗЕМЉЕ

Држављанима Р. Србије није потребна је виза за улазак у Кенију, с тим да су сви путници који долазе у Кенију у обавези да прибаве електронско одобрење за путовање „Electronic Travel Authorization“ (ETA). Систему за електронско одобрење путовања приступа се путем дигиталне платформе www.etakenya.go.ke. Пријаве треба поднети најмање 3 дана пре путовања како би се обезбедило одговарајуће време за ауторизацију. Путници могу поднети своје пријаве до 3 месеца пре путовања. Препоручује се да се путници пријаве чим резервишу смештај и карте за превоз.
Рок важења пасоша ради туристичког путовања мора бити најмање 6 месеци и у пасошу мора постојати бар једна празна страница, што важи и за регулисање боравка.
Поседовање „жутог картона" Светске здравствене организације (вакцина против жуте грознице), није предуслов за добијање визе и није неопходан за путнике који долазе из Европе у Кенију и планирају да бораве само у њој. Уколико се у Кенију долази преко Етиопије и других земаља подсахарске Африке, као и уколико се планира путовање из Кеније у друге земље подсахарске Африке, тада је потребно поседовање „жутог картона" Светске здравствене организације.
Уношење и изношење кенијског шилинга је забрањено, али нема ограничења за уношење конвертибилних валута.
У земљу је дозвољено уношење 200 цигарета и 1 литар алкохолног пића.
Уношење наркотика, порнографског материјала и ватреног оружја је забрањено.
Изношење живих животиња, као и производа од заштићених животињских врста (кожа, корали, слоновача итд.) је забрањено и може довести до затворске казне.

СОЦИЈАЛНИ СПОРАЗУМИ

Није закључен социјални споразум.

 

КОРИСНЕ ИНФОРМАЦИЈЕ

ЗДРАВСТВЕНА СИТУАЦИЈА – Саветујемо да пре поласка на путовање проверите актуелну здравствену ситуацију на веб-сајту Светске здравствене организације, Регионалне канцеларије за Африку: www.afro.who.int/health-topics.
У појединим деловима на западу земље и обале постоји ризик од маларије, као и од уједа инсеката и гмизаваца, жутице, хепатитиса, колере, итд. Вакцинација против жуте грознице није неопходна ако се долази из Европе – једино у случају путовања преко Етиопије или других земаља подсахарске Африке. Код ненавикнутих особа може доћи и до појаве висинске болести. Око 6% становништва је заражено HIV вирусом. За пиће се користи искључиво флаширана вода.

БЕЗБЕДНОСНА СИТУАЦИЈА – Укупна безбедносна ситуација јe стабилна. Кенија је туристичка земља и боравак у сафари парковима и летовалиштима на обали је по правилу безбедан и пријатан. Држављанима Републике Србије који бораве или намеравају да путују у Кенију, саветујемо опрезност, редовно праћење информација о безбедносној ситуацији у земљи, придржавање упутстава локалних органа и, у случају потребе, сарадњу са њима.
Грађанима се препоручује да избегавају путовања у североисточни део земље, уз границу са Сомалијом, односно у округе Мандера, Вађир, Гариса, укључујући градове Ел Вак, Вађир, Гариса, Мандера и Либон, приобалне округе Тана Ривер и Ламу и област Килифи, северно од Малиндија и Истли, општину у Најробију, због терористичких активности сомалијске групе Ал Шабаб. Посета старом граду Момбасе препоручује се једино током дана. Потребно је избегавати путовање трајектом Ликони.
Постоји ризик од терористичких и разбојничких напада, отмица, пљачке и ситних крађа. У хотелима и другим туристичким комплексима безбедност je добра. Треба избегавати одласке y удаљена рурална подручја. He препоручује ce шетња ноћу, a на местима где су велике гужве (локалне пијаце и сл.) треба водити рачуна о џепарењу.

ТРАНСПОРТ – Сем међународног аеродрома „Џомо Кенијата" у Најробију, постоји и аеродром „Даниел Арап Мои" у Момбаси и аеродром у Елдорету, као и више локалних аеродрома на туристичким дестинацијама у сафари парковима и летовалиштима на обали. Између градова и других туристичких дестинација (национални паркови, обала и сл.), може се путовати авионима, возом, аутобусима и аутомобилом. Од 2017. године, од Најробија до Момбасе може се путовати новом брзом железницом, а сам пут траје око пет сати. На основним правцима, као што је Најроби-Момбаса-Кисуму и сл. путеви су добри, а за друге дестинације препоручује се коришћење теренског возила. Моторним возилом се управља левом страном и аутомобиле је могуће изнајмити код већих међународних рент-а-кар компанија. Услови за вожњу захтевају појачан опрез, с обзиром на велике гужве и масовно непоштовање прописа. Већина градова је повезана мрежом локалних аутобуских линија. У градовима нема добро организованог градског превоза, па се препоручује коришћење таксија. Током вожње треба бити опрезан.
Током туристичког боравка у Кенији држављани Србије могу управљати моторним возилима са међународном возачком дозволом. Са Кенијом постоји споразум о узајамном признавању и замени возачких дозвола, који омогућава лицу са регулисаним боравком да замени српску возачку дозволу за кенијску без полагања испита.

ОСТАЛО – Национална валута у Кенији је кенијски шилинг (KES). Напомињемо да у односу на ситуацију на светским берзама долази до честе флуктуације курса. Коришћење међународних платних картица (VISA и сл.) у Кенији је уобичајено, нарочито у бољим хотелима, ресторанима, самопослугама и сл. Могу се мењати само новије новчанице америчког долара.
Мобилни телефони се користе без сметњи. Нема специфичних правила облачења и понашања. Клима је током целе године пријатна, у просеку 20-25 степени.
Због морске обале, природних лепота и сафарија Кенија представља популарну дестинацију, нарочито за туристе из Западне Европе. Стога се и за туристе из Р. Србије препоручује путовање преко туристичких агенција, док се за индивидуална путовања треба темељније припремити. У Кенији, поред свахилија, званичан језик је и енглески.

 

Контакти:

Приликом боравка у Кенији за конзуларну помоћ и заштиту можете се обратити Амбасади Републике Србије у Најробију (адреса: Benin Drive 1032, Runda, Nairobi), путем следећих контакт телефона: + 254 794 588 515; + 254 734 601 031; +254 732 755 554 и електронских адреса: nairobi@embassyofserbia.or.ke и consular@embassyofserbia.or.ke