ВИЗНИ РЕЖИМ

Дипломатски и службени пасоши: Потребна виза
Обични пасоши и друге путне исправе: Потребна виза

 

РЕЖИМ УЛАСКА ДРЖАВЉАНА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈE У УСЛОВИМА ПАНДЕМИЈЕ COVID-19

Тренутно нема органичења у погледу уласака у Катар у вези са пандемијом Covid-19, а обустављена је и примена визне апликације „Хаја“, чиме се поново успоставио редован визни режим: на аеродрому у Дохи се добијају визе на обичне пасоше Р. Србије, а за дипломатске и службене у ДКП Катара у свету.

Обавезно је поседовати резервацију хотела или потврду о смештају код родбине која се добија одласком позивара у полицију, или преко апликације која је доступна на линку: https://hukoomi.gov.qa/en/service/metrash2.

Од 17. априла 2023. препорука је да сви посетиоци Катара аплицирају за нову eVisa, преко сајта www.hayya.qa, или преко истоимене апликације на мобилним телефонима. eVisa (Hаyya) омогућавају низ погодности, међу којима и коришћења E-Gate на аеродрому Хамад.

Мере карантина се примењују само за оне путнике који су тестирани позитивно по слетању у Катар (метода случајног узорка, не постоји обавеза редовног тестирања). Катарске власти препоручују да сви путници буду уредно вакцинисани против Covid-19.

За све посетиоце обавезнa је online куповина полисе здравственог осигурања једне од компанија које је понудио Катар, пре пута и доласка на аеородром Хамад, где ће се издати сама виза. Више детаља о здравственом осигурању на линковима:

https://www.moph.gov.qa/english/derpartments/policyaffairs/hfid/Pages/Health-Insurance-Scheme.aspx

https://www.moph.gov.qa/english/derpartments/policyaffairs/hfid/hirs/insurancecompanies/Pages/default.aspx

Због могућих и честих промена, треба пратити сајт Министарства здравља Катара, као једини меродаван: https://covid19.moph.gov.qa/EN/travel-and-return-policy/Pages/default.aspx

УЛАЗАК И ИЗЛАЗАК ИЗ ЗЕМЉЕ

Држављанима Р. Србије је потребна виза за улазак у Државу Катар. Рок важења пасоша ради  путовања мора бити најмање 6 месеци од датума уласка, што важи и за регулисање боравка.

У Катар се не може унети нити изнети више од 50 хиљада ријала у готовом новцу и предметима од вредности (око 14 хиљада еура, у зависности од курса), без да се то пријави царинским органима.

Такође је забрањено унети дуван за жвакање у било ком облику и под било којим називом; електронске цигарете или наргиле или било шта што личи на цигарету и опрему за пушење, а не садржи дуван (на пример слаткише или дечије играчке који се праве у том облику); аутомате за продају цигарета и промотивни материјал за рекламирање или промовисање дувана или дуванских производа. Путници који буду поседовали или преносили ове производе, сносиће правне последице. Није дозвољено уносити алкохол у пртљагу, док је за лекове за психијатријске болести и лекове против болова потребно имати лекарски рецепт, што се препоручује и за друге врсте лекова.

У складу са Одлуком Државе Катар, носиоцима обичних пасоша Р. Србије издају ce туристичке визе на граничним прелазима („visa in arrival) без накнаде.

СОЦИЈАЛНИ СПОРАЗУМИ  

 Није закључен социјални споразум.

КОРИСНЕ ИНФОРМАЦИЈЕ:

ЗДРАВСТВЕНА СИТУАЦИЈА - Клима је тешка, нарочито током периода од маја до октобра, када је веома топло.
Пије се флаширана вода. За детаље треба консултовати сајт Светске здравствене организације.

БЕЗБЕДНОСНА СИТУАЦИЈА - Свакодневни живот се одвија нормално, а безбедносна ситуација је врло стабилна.

ТРАНСПОРТ - У Дохи се налази модеран аеродром "Hamad International". Постоје свакодневни летови за Београд путем авио компаније Катар ервејз. У граду постоји јавни градски превоз, као и метро.

Возачке дозволе Р. Србије треба да се замене одмах по доласку у Катар јер са њима није дозвољено управљање моторним возилима.

ОСТАЛО - Потребно је водити рачуна о понашању и облачењу. Жене су у обавези да покрију руке и да дужина сукње или хаљине буде испод колена.
Алкохол није у слободној продаји, могуће га је конзумирати у одређеним хотелима.
Званична валута је катарски ријал.

Контакти:

Приликом боравка у Катару, за конзуларну помоћ и заштиту можете се обратити Амбасади Републике Србије у Дохи (адреса: Zone 66, WestBay, UmAlSeneem no.5, Doha, Qatar, P.O. Box 22195,Katar), путем следећег контакт телефона: + 974 / 44175181, мобилих телефона: +974 / 33686114 и +974 / 66939541 и електронских адреса: embsrbqat@gmail.com и srb.emb.qatar@mfa.rs