ВИЗНИ РЕЖИМ
 

Дипломатски и службени пасоши: Виза није потребна за боравак до 90 дана у периоду од шест месеци
Обични пасоши и друге путне исправе: Виза није потребна за боравак до 90 дана у периоду од шест месеци*
Напомена: *безвизни режим се не односи на носиоце пасоша Републике Србије које је издало МУП РС - Координациона управа

 

УЛАЗАК И ИЗЛАЗАК ИЗ ЗЕМЉЕ
Између Републике Србије и Републике Италије на снази је безвизни режим. Носиоцима биометријских пасоша Србије није потребна виза за боравак до 90 дана у периоду од шест месеци. Безвизни режим се не односи на носиоце путних исправа Републике Србије, које је издало МУП РС - Координациона управа. Виза се прибавља у Амбасади Републике Италије у Београду.
Држављани Републике Србије у Републику Италију могу да уђу уколико поседују биометријску путну исправу, која важи најмање три месеца након планираног датума за напуштање територије Италије. По правилу, осим путне исправе, траже се на увид и додатна документа као што су повратна карта, резервација хотела или позивно писмо и доказ о поседовању довољне количине новца за планирани боравак (мин. 40-50 евра по дану) на територији Републике Италије.

СОЦИЈАЛНИ СПОРАЗУМИ
На снази је билатерална Конвенција о социјалном осигурању из 1957. године, која српским држављанима омогућује остваривање права из пензијског (сабирање стажа ради остваривања права на пензију), инвалидског и здравственог осигурања.

КОРИСНЕ ИНФОРМАЦИЈЕ

ЗДРАВСТВЕНА СИТУАЦИЈА – У Италији не постоје посебни здравствени ризици и није потребна посебна вакцинација. Пожељно је поседовање полисе међународног путног здравственог осигурања. Вода са чесме је безбедна за пиће.
Вода можете безбедно да се пије.

БЕЗБЕДНОСНА СИТУАЦИЈА – Безбедносна ситуација је стабилна, међутим, треба избегавати места масовних окупљања ради личне безбедности. У великим градским центрима и на туристичким дестинацијама бележи се пораст ситног криминала - крађи новчаника и докумената. Не саветује се остављање докумената, вредних ствари или пртљага у паркираном возилу.

ТРАНСПОРТ – Железничка мрежа (систем брзих пруга) и путна инфраструктура су добро развијени. За време привременог боравка/транзита у Италији је дозвољено управљање моторним возилом са возачком дозволом Р. Србије, уз истовремено поседовање међународне возачке дозволе. Лица која су пријавила боравак у Италији, српску возачку дозволу могу користити најдуже до 1 године, након чега је могу заменити за италијанску, у складу са одредбама Споразума између Владе Републике Србије и Владе Републике Италије о узајамном признавању и замени возачких дозвола, који је ступио на снагу 17. децембра 2023. године. Зелена карта није потребна.

ОСТАЛО – Валута је евро. За унос готовине од преко 10.000 евра потребно је имати доказ о пореклу. Плаћање је могуће и у кешу и преко платних картица.
Бројеви телефона за хитне случајеве: полиција 113 (112), ватрогасна служба 115, служба хитне помоћи 118.
У неким италијанским градовима је кажњиво бацање смећа на улици, седење на степеницама споменика и конзумација јела и пића у близини најзначајнијих културних и других јавних зграда.

Контакти:
Приликом боравка у Републици Италији, за конзуларну помоћ и заштиту можете се обратити:
- Амбасади Републике Србије у Риму, Via dei Monti Parioli 20 - 00197 Рим, путем следећих контакт телефона: + 39 (06) 3260-9159 и + 39 (06) 3211-950 и електронске адресе: amb.roma@mfa.rs и konzularno.rim@mfa.rs
- Генералном конзулату Републике Србије у Милану, Via Pantano 2 - 20122 Милано, путем следећег контакт телефона: +39 (02) 7209-5466 (искључиво за хитне случајева ван радног времена +39 375-673-5763) и електронске адресе: info@gkrsmi.it
- Генералном конзулату Републике Србије у Трсту, Strada del Friuli 54 – 34136 Трст, путем следећих контакт телефона: +39 (040) 410-125 и +39 (040) 410-126 и електронске адресе: gkrstrst@spin.it