ВИЗНИ РЕЖИМ
 

Дипломатски и службени пасоши: Виза није потребна за боравак до 90 дана у периоду од шест месеци
Обични пасоши и друге путне исправе: Виза није потребна за боравак до 90 дана у периоду од шест месеци*
Напомена: *безвизни режим се не односи на носиоце пасоша Републике Србије које је издало МУП РС - Координациона управа

 

РЕЖИМ УЛАСКА ДРЖАВЉАНА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈE У УСЛОВИМА ПАНДЕМИЈЕ COVID-19

Држављани Републике Србије могу да уђу на Исланд.
Уколико посећујете Исланд туристички, потребно је да поред регистрације преко интернета поседујете и потврду о вакцинацији (протекло најмање 14 дана од друге дозе) или о прележаној болести заједно са негативаним PCR или антиген (брзи) тест, не старијим од 72 сата. Више информације на https://www.covid.is/sub-categories/travel-to-and-within-iceland и https://island.is/en/p/entry.
Путници који имају радну/боравишну дозволу на Исланду потребно је да поред регистрације преко интернета поседују и потврду о завршеној вакцинацији (минимум 14 дана од друге дозе) и тестирају се 48 сати након уласка у земљу.
Прихваћене вакцине су: Pfizer/BioNTech, AstraZeneca AB, Serum Institute of India Pvt, Bharat Biotech, Novavax, Janssen/Johnson&Johnson, Moderna, Sinopharm/BIBP и Sinovac. Сертификати о прележаној болести који се сматрају валидним су позитиван резултат RT-PCR теста односно тест на присуство антитела (IgG) SARS-CoV-2/COVID-19 ELISA или еквивалентан серолошки тест (EIA, ECLIA, ELFA, CMIA, CLIA, CLMIA).
Пре поласка на пут неопходно је да се сви путници региструју путем сајта https://visit.covid.is/.
Деца рођена 2005. године и касније су изузета од горе наведених мера.
Детаљније информације можете пронаћи на сајту https://www.covid.is/sub-categories/certificates.
Актуелне мере су на снази до 28. фебруара 2022. године након чега се очекује доношење нове одлуке о мерама уласка.

 

УЛАЗАК И ИЗЛАЗАК ИЗ ЗЕМЉЕ

Носиоцима биометријских пасоша Р. Србије није потребна виза за боравак до 90 дана у периоду од 180 дана. Безвизни режим се не односи на носиоце пасоша Републике Србије које је издало Министарство унутрашњих послова Републике Србије- Координациона управа. Захтеви за визе могу се поднети преко Амбасаде Данске у Београду. Детаљније информације се могу наћи на сајту: Icelandic Directorate for Immigration- www.utl.is

 

СОЦИЈАЛНИ СПОРАЗУМИ

Није закључен социјални споразум.

 

КОРИСНЕ ИНФОРМАЦИЈЕ

ЗДРАВСТВЕНА СИТУАЦИЈА – Актуелне информације о здравственој ситуацији могу се наћи на сајту Светске здравствене организације, као и на сајтовима исландских здравствених власти: www.who.int , www.heilsugaeslan.is
За путовање на Исланд постоји обавеза поседовања полисе здравственог осигурања.

ТРАНСПОРТ – За управљање моторним возилом неопходна је важећа национална возачка и саобраћајна дозвола, као и међународно дозвола. Возачка дозвола Републике Србије признаје се у периоду од 3 месеца (колико и период боравка без визе).

ОСТАЛО – Национална валута је исландска круна (ISK). Све исландске банке мењају страни новац. Путнички чекови, кредитне картице VISA и MasterCard су у широкој употреби, а готов новац се може подићи у пословницама банака, као и на банкоматима.

 

Контакти:

Приликом боравка на Исланду, за конзуларну помоћ и заштиту можете се обратити Амбасади Републике Србије у Ослу (адреса: Munkedamsveien 59B, 0244 Oslo), која на нерезиденцијалној основи покрива Републику Исланд, путем контакт телефона: +47 23 11 52 20 и електронске адресе: ambasada@serbianembassy.nokonzularno@serbianembassy.no, као и почасном конзулу Републике Србије на Исланду, Арману Којићу, адреса: Reynimelur 34, 107 Reykjavik, контакт телефон: (+354) 445 2000 и електронска адресе: konzul@island.rs

(Последње ажурирано петак, 16. април 2021.)