ВИЗНИ РЕЖИМ
 

Дипломатски и службени пасоши: Виза није потребна за боравак до 90 дана
Обични пасоши и друге путне исправе: Виза није потребна за туристички боравак до 90 дана
Напомена: За носиоца путног листа у транзиту није потребна виза

 

УЛАЗАК И ИЗЛАЗАК ИЗ ЗЕМЉЕ
Држављанима Р. Србије није потребна виза за улазак у Еквадор и боравак до 90 дана. Здравствено осигурање није обавезно за улазак у Еквадор, али се страним туристима препоручује да се здравствено осигурају у земљама свог сталног боравка.
Путницима који долазе из земаља у којима влада епидемија жуте грознице (Бразил, Демократска Република Конго, Ангола и Уганда), на уласку у Р. Еквадор, као и онима који намеравају да путују у део Амазона који припада Еквадору, биће затражена међународна потврда о вакцинацији. Ово значи, да ће свака особа која долази из земаља у којима према мишљењу Светске здравствене организације постоји високи ризик од ове болести, морати да буде вакцинисана најмање 10 дана пре свог путовања, као и туристи који желе да путују у део Амазона који припада Еквадору.

СОЦИЈАЛНИ СПОРАЗУМИ
Није закључен социјални споразум.

КОРИСНЕ ИНФОРМАЦИЈЕ

ЗДРАВСТВЕНА СИТУАЦИЈА - Користити флаширану воду и избегавати месо и поврће које није термички обрађено.
Светска здравствена организација (WHO) на дневном нивоу прати кретања здравствене ситуације, посебно у погледу епидемија, у Еквадору и осталим земљама региона. Резултати се објављују на веб сајту www.who.int/ith. МD Travel Health објављује комплетне здравствене препоруке за путнике www.mdtravelhealth.com.

БЕЗБЕДНОСНА СИТУАЦИЈА - У Еквадору је 8. јануара 2024. године уведено ванредно стање на читавој територији земље (у трајању од 60 дана), које је уследило након пораста криминалних активности и безбедносних инцидената. Такође, на снази је полицијски час од 23 часа до 5 часова ујутру. Забрањена су јавна окупљања и повећано је присуство војске и полиције око кључних јавних зграда, аеродрома, аутобуских терминала и на улицама.    
Током ванредног стања, сви страни држављани који улазе у Еквадор преко копнених граничних прелаза из Перуа и Колумбије морају да покажу потврду о некажњавању оверну апостилом.
Узимајући све у обзир, српски држављани би требало да преиспитају неопходност путовања у Еквадор, а уколико је путовање нужно да се придржавају свих смерница локалних органа, укључујући поштовање полицијског часа, да пажљиво прате саопштења Владе Еквадора, као и да се редовно информишу из поверљивих средстава јавног информисања како би располагали тачним информацијама о евентуалним претњама и насилним активностима.      

ТРАНСПОРТ - Постоји добро развијена транспортна структура која обухвата авио и поморски саобраћај, железницу и путеве.
Грађани Републике Србије могу да управљају моторним возилима на територији Еквадора уколико поред возачке дозволе Р. Србије поседују важећу међународну возачку дозволу током првих 90 дана боравка, након чега је потребна замена за еквадорску возачку дозволу.

ОСТАЛО - Амерички долар је званична валута и Еквадора. Најпознатије платне картице као што су American Express, Diners Club, Visa, Master Card прихваћене су на свим туристичким местима, укључујучи и оне које су издале наше банке за употребу у иностранству. Дневни трошкови зависе од места и врсте смештаја и крећу се између 30 и 70 УСД. Трошкови планинарења или сличних активности на дневном нивоу износе између 35 и 80 УСД.
Највећа туристичка атракција у Еквадору је посета Острвима Галапагос на којима је Чарлс Дарвин проучавао животињски свет и на основу тога изнео своју теорију еволуције. За посету Галапагосу важе посебне, много више цене.
Туристичке информације могуће је наћи на сајту www.ecuador.com, Ecuador Channel

Контакти:
Приликом боравка у Еквадору, за конзуларну помоћ и заштиту можете се обратити Амбасади Републике Србије у Буенос Аиресу (адреса: Montevideo 696 C1019 ABN, BUENOS AIRES, ARGENTINA), путем следећег контакт телефона: +54 11 / 4813-3445, +54 11 / 4813 3446 и електронске адресе: srb.emb.argentina@mfa.rs