ВИЗНИ РЕЖИМ

Дипломатски и службени пасоши: Виза није потребна за боравак до 90 дана у периоду од шест месеци
Обични пасоши и друге путне исправе: Виза није потребна за боравак до 90 дана у периоду од шест месеци*
Напомена: *безвизни режим се не односи на носиоце пасоша Републике Србије које је издало МУП РС - Координациона управа

За носиоца путног листа у транзиту неопходна је виза осим уколико носилац ПЛ има боравишну дозволу неке од држава чланица „Шенгенске листе"

 

УЛАЗАК И ИЗЛАЗАК ИЗ ЗЕМЉЕ:
За улазак у Краљевину Данску, за све врсте саобраћаја - друмски, ваздушни и поморски, обавезна је важећа путна исправа Р. Србије која мора да важи најмање три месеца дуже од планираног датума напуштања територије Данске. Путници који не испуњавају ове основне критеријуме биће враћени са границе.
Носиоцима биометријских пасоша Р. Србије није потребна виза за боравак до 90 дана у периоду од шест месеци.
Безвизни режим се не односи на носиоце путних исправа Р. Србије које је издало МУП РС - Координациона управа. Виза за носиоце ове врсте путних исправа се одобрава у Амбасади Данске у Београду: www.ambbeograd.um.dk/sr  .
За улазак у Данску није потребно да се приложи доказ о вакцинацији. Ради личне сигурности током боравка, пожељно је поседовати полису здравственог осигурања.
У Данску може да се унесе и изнесе до 10.000 евра, док већи износ мора бити пријављен. Дозвољено је унети један бокс цигарета (200 ком.) и литар жестоког алкохолног пића. Кажњиво је уношење копија фирмираних робних марки. Детаљне информације могу се добити на сајту: www.skat.dk .
Информације о увозу ловачког оружја могу се добити на сајту www.virk.dk, а у вези са кућним љубимцима видети на www.uk.foedervarestyrelsen.dk .
Царински органи на аеродрому у Копенхагену су доступни на тел. 0045 7237 1140, радним данима од 07 до 17,00, суботом 07 – 13,00, недељом не раде.
Аеродромска полиција је доступна на 0045 3314 1448 или www.politi.dk 

СОЦИЈАЛНИ СПОРАЗУМИ:
Конвенција између СФРЈ и Краљевине Данске о социјалном осигурању из 1979. године (Уговором о сукцесији, ова Конвенција ратификована између СЦГ и Краљевине Данске 2004. године).
Конвенција се односи на држављане Р. Србије и К. Данске који су радни век провели делом у Данској и делом у Србији, те тиме стекли право да остваре пензију односно да им се признају плаћени доприноси у обе земље у ту сврху.

КОРИСНЕ ИНФОРМАЦИЈЕ:

ЗДРАВСТВЕНА СИТУАЦИЈА – Детаљније информације о актуелној здравственој ситуацији у Краљевини Данској пронађите на сајту Светске здравствене организације: https://www.euro.who.int/en/countries/denmark 
У случају хитне здравствене интервенције, позовите хитну помоћ на телефон 112.

БЕЗБЕДНОСНА СИТУАЦИЈА – У Краљевини Данској је стабилна безбедносна ситуација.

ТРАНСПОРТ – Највећи и најважнији аеродром у Данској је Каструп и лоциран је у Копенхагену. У другим деловима земље има неколико мањих аеродрома (Билунд - директна авио-линија компаније „Wizz air”) као и други који нису атрактивни са туристичког аспекта (Архус...). Више информација може се добити: Kastrup – www.cph.dk , tel. 0045 3231 3231, Billund – www.billundlufthavn.dk , tel. 0045 7650 5050, Aarhus – www.aar.dk , tel. 0045 8775 7000.
Најважније луке су KobenhavnsHavn, NordreToldbod 7, 1013 Kobenhavn K, HelsingorHavn, Faergevej 8, 3000 Helsingor, Rodbyhavn, Faergestationsvej 5, 4970 Rodby. Резервација и куповина карата за бродски превоз од Немачке до Данске или од Данске до Шведске и Норвешке: ScandilinesDanmark A/S, www.scandilines.dk , tel. 0045 3315 1515 – StenaLine, www.stenaline.dk/faerge/  tel. 0045 9620 0200, DFDS Seawaystel. 0045 3342 3080.
Железничка мрежа је веома савремена а повезаност и развијеност гарантују могућност путовања ка свим европским дестинацијама. Информације: www.dsb.dk Путеви су веома квалитетни а све важније дестинације су повезане ауто-путевима који су изграђени по највишим стандардима
Током туристичког боравка у овој земљи (до 90 дана), можете да управљате моторним возилом са возачком дозволом Р. Србије. Уколико путујете возилом регистрованим у Р. Србији, неопходно је осигурање – Зелени картон. Са овом земљом постоји споразум о узајамном признавању и замени возачких дозвола који омогућава лицу са регулисаним боравком да замени српску возачку дозволу за инострану без полагања испита. Замена се односи само за возачке дозволе „Б" категорије.
Детаљније информације у вези са управљањем моторним возилима у Краљевини Данској, доступне су на сајту: www.fdm.dk .

ОСТАЛО – Званична валута је данска круна (1 евро = 7,5 ДКК, 1 УСД – 5,7 ДКК).
Могуће је коришћење већине платних картица наших банака. За додатне информације препоручујемо путницима да се обрате својој матичној банци у Р. Србији.
Карте за јавни превоз постоје у варијантама за један правац, дневна, недељна, месечна, а набављају се на аутоматима или куповином у ланцу продавница „7 ELEVEN". Будите опрезни у вези са чекирањем приликом уласка и изласка из транспорта.
Све информације на: https://www.rejsekort.dk/koeb-rejsekort/voksen/rejsekort-anonymt.aspx?sc_lang=en. 
Све информације о Данској су доступне преко сајта www.denmark.dk/en,  а туристичке информације доступне на www.visitdenmark.dk. 
 

Контакти:
Приликом боравка у Краљевини Данској за конзуларну помоћ и заштиту обратите се Амбасади Републике Србије у Копенхагену, улица Svanevænget 36, 21000 Копенхаген, путем контакт телефона: + 45 / 3929-7161, + 45 / 3929-7784 и електронске адресе: embassy.copenhagen@mfa.rs.