ВИЗНИ РЕЖИМ

Дипломатски и службени пасоши: Виза није потребна за боравак до 90 дана
Обични пасоши и друге путне исправе: Потребна виза
Напомена: За носиоца путног листа у транзиту није потребна виза.

 

УЛАЗАК И ИЗЛАЗАК ИЗ ЗЕМЉЕ:
Држављанима Р. Србије је потребна виза која се прибавља у боливијским дипломатско-конзуларним представништвима у иностранству. Процедура зависи од врсте визе која се тражи. Боравак у Боливији се може продужавати максимално до 180 дана у једној години. Најближа Амбасада Боливије је у Риму.
Путници који долазе из земаља у којима влада жута грозница морају показати доказе о вакцинацији, остали немају ту обавезу.

СОЦИЈАЛНИ СПОРАЗУМИ
Није закључен социјални споразум.

КОРИСНЕ ИНФОРМАЦИЈЕ:

ЗДРАВСТВЕНА СИТУАЦИЈА - Здравствено осигурање није обавезно, али се страним туристима препоручује да се осигурају у земљи из које долазе. Боливијске здравствене установе своје услуге углавном наплаћују у готовини, а кредитне картице и чекове не примају. Због велике надморске висине и разређеног ваздуха, путници приликом доласка могу имати проблема са дисањем, осећај мучнине и сличне проблеме. Светска здравствена организација (WHO) на дневном нивоу прати кретања здравствене ситуације, посебно у погледу епидемија, у Боливији и осталим земљама региона. Резултати се објављују на веб сајту www.who.int/ith. МD Travel Health објављује комплетне здравствене препоруке за путнике (www.mdtravelhealth.com).

БЕЗБЕДНОСНА СИТУАЦИЈА - У Боливији је велики проблем илегална трговина наркотицима.
Туристи се за сваку врсту помоћи могу обратити локалној туристичкој полицији или Конзуларној служби МИП-а (Direccion General de Regimen Consular, tel. 591-2 2408508, consular@rree.gov.bo).

ТРАНСПОРТ - Због велике надморске висине која се креће између 2.000 и 6.000 метара, најпоузданије транспортно средство је авион. У земљи постоје три велика међународна аеродрома: Ла Паз, Санта Круз и Кочабамба и велики број малих, са земљаном пистом. Постоје два главна железничка правца: Источни (1.222 км) који повезује земљу са Бразилом и Аргентином и Западни (2.318 ком) према Перуу и Чилеу. То су уједно и једини правци који повезују Боливију са морским лукама у тим земљама. Од укупне путне мреже асфалтирано је 4.600 км, али се путевима углавном користи само локално становништво.
Грађани Р. Србије могу да управљају моротним возилом на територији Боливихе уколико поред возачке дизволле Р. Србије поседују важећу међународну возачку дозволу током првих 90 дана боравка, након чега је потребна замена за локлану возачку дозволу.

ОСТАЛО - Боливијска валута је пезос боливијано. Од страних валута најбоље је користити амерички долар. У Боливији су прихваћене кредитне картице као што су American Express, Visa, Master Card и друге, укључујући и картице српских банака за употребу у иностранству. Дневни трошкови боравка у Боливији зависе од места, ранга хотела и др. У просеку се крећу између 35 и 70 УСД. Због претежно авио превоза, највећу ставку у трошковима представљају транспортни трошкови.
Поред шпанског, основни језик за споразумевање је енглески, који се говори на свим значајнијим туристичким пунктовима. Најопширније и најсвеобухватније податке о туристичким потенцијалима Боливије даје www.colonialvoyage.com

Контакти:
Приликом боравка у Боливији, за конзуларну помоћ и заштиту можете се обратити Амбасади Републике Србије у Буенос Аиресу (адреса: Montevideo 696 C1019 ABN, BUENOS AIRES, ARGENTINA), путем следећег контакт телефона: +54 11 / 4813-3445, +54 11 / 4813 3446 и електронске адресе: srb.emb.argentina@mfa.rs која на нерезиденцијалној основи покрива Боливију.