ВИЗНИ РЕЖИМ

Дипломатски и службени пасоши: Виза није потребна за боравак до 30 дана
Обични пасоши и друге путне исправе: Виза није потребна за боравак до 30 дана
Напомена: За носиоца путног листа у транзиту није неопходна виза

 

УЛАЗАК И ИЗЛАЗАК ИЗ ЗЕМЉЕ
На снази је безвизни режим (за све врсте пасоша) до 30 дана. У случајевима када је потребна виза (боравак преко 30 дана, школовање, стручно усавршавање, запошљавање и др.), виза се може, бесплатно, добити у Амбасади Р. Белорусије у Београду. Приликом уласка у Р. Белорусију обавезно је поседовање полисе здравственог осигурања која мора испуњавати услове следеће услове: (1) висина осигуране суме од минимум 10.000 евра и (2) као територија важења полисе мора бити назначена или Република Белорусија или цео свет. На уласку у Р. Белорусију обавезно се попуњава емиграциона карта (служи за регистрацију) коју треба чувати и носити са собом у пасошу све до изласка из Р. Белорусије, када се враћа пограничном службенику. Странци који привремено бораве у Р. Белорусији су дужни, да у року од пет дана (осим недеље, нерадних државних и празничних дана), изврше регистрацију боравка у Републици Белорусији у Управи за држављанство и миграцију, органа унутрашњих послова по месту стварног привременог боравка или путем сајта јединственог државног портала електронских услуга: https://platform.gov.by . У случају боравка у хотелима, хостелима, рехабилитационим центрима или другим колективним облицима смештаја, регистрацију привременог боравка страних држављана врши администрација тих установа приликом доласка и смештаја лица.
У Р. Белорусију ограничен је унос алкохола и пива, и то не више од 3 литара по особи старијој од 18 година, као и унос цигарета, и то не више од 200 цигарета или 50 цигара или 250 грама дувана по пунолетној особи.
Увоз животиња и биљака у Р. Белорусију је дозвољен само уз одговарајуће ветеринарске и медицинске дозволе.
Забрањен је унос ватреног оружја, војне опреме, наркотика, отрова, радиоактивних и експлозивних материја.

ВАЖНО: Излазак/улазак држављана Републике Србије из правца Белорусије на територију Пољске, Русије (Калињинградска област), Литваније и Летоније

Од тренутка избијања сукоба у Украјини, надлежни органи Пољске забранили су улазак странцима трећих земаља који желе да пређу копнену/друмску границу из Белорусије и Русије (Калињинградска област) како би ушли у Пољску ради транзита. Улаз је дозвољен само држављанима Пољске, ЕУ, држављанима из шенгенске области, страним дипломатама или странцима који имају регулисан боравак у Пољској или некој од земаља ЕУ или Шенгена (боравишна карта или виза Д за дужи боравак). Осталима страним држављанима, укључујући и држављане Р. Србије - улазак у Пољску се одобрава у крајње оправданим случајевима (здравствени проблеми, смрт и сл.), а коначну одлуку о уласку доноси дежурни припадник граничне полиције Пољске у тренутку доласка лица на конкретни гранични прелаз, у консултацији са непосредним руководством и централом Граничне полиције у Варшави.

Моле се држављани Р. Србије који желе да се врате у Р. Србију из Белорусије и Русије (Калињинградска област) преко Пољске да не крећу на пут пре него што контактирају Амбасаду Републике Србије у Варшави, путем имејла embassy.warsaw@mfa.rs .
Детаљно упутство о начину најаве уласка држављана Р. Србије на територију Пољске можете пронаћи линку Амбасаде:
http://www.warsaw.mfa.gov.rs/lat/newstext.php?subaction=showfull&id=168…

Транзит држављана Р. Србије преко Пољске према Белорусији није забрањен и нормално се одвија.

Улазак страних држављана у Белорусију из Русије и обрнуто реализује се искључиво ваздушним путем, што има утицаја на начин регистрације уласка/изласка страних држављана у обе земље. Страни држављани који из трећих земаља улазе у Белорусију и настављају пут у Русију, морају прибавити код белоруског надлежног органа тзв. емиграциону карту, с обзиром да им иста неће бити издата у Русији, нити ће бити регистровани приликом уласка у Русију, јер летови на релацији Белорусија – Русија имају карактер унутрашњих летова. Приликом путовања из Русије у Белорусију “емиграциона карта” издата у Русији се не узима. Странци који путују из трећих земаља преко Русије у Белорусију, треба да прибаве транзитну руску визу.

На друмским и железничким правцима кроз белоруско-руску деоницу државне границе Руске Федерације нема контролних пунктова намењених за међународни саобраћај, па се на овој деоници државне границе не врши гранична контрола лица и возила. Самим тим је немогуће да странци прелазе руско-белоруску државну границу, јер не могу добити тзв. емиграциону карту која је неопходна за улазак/излазак у/из ове две државе. Ограничења се са руске стране правдају чињеницом да ови гранични прелази нису овлашћени да стављају печат о преласку руске границе у пасоше страних држављана. Напомињемо да законске регулативе Руске Федерације прописују процедуру уласка грађана трећих земаља на територију Руске Федерације само преко граничних прелаза који су намењени за међународна путовања и да боравак на територији Руске Федерације без потврде о уласку представља кршење правила боравка за страног држављанина, чак и ако има визу.

На граници Литваније са Белорусијом тренутно раде два гранична прелаза: Медининкаи (Камени Лог) и Шалчининкаи (Бењакони). Литванија је 1. марта 2024. године затворила још два гранична прелаза Лаворишкес (Котловка) и Раигардас (Привалка).
Што се тиче држављана Р. Србије Литванија нема ограничења приликом уласка у земљу.

На граници Летоније са Белорусијом ради само један гранични прелаз Патерниеки (Григоровшчина). Летонија је 19. септембра 2023. године затворила гранични прелаз са Белорусијом Силене (Урбани).

СОЦИЈАЛНИ СПОРАЗУМИ
Није закључен социјални споразум.

КОРИСНЕ ИНФОРМАЦИЈЕ:

ЗДРАВСТВЕНА СИТУАЦИЈА - У Р. Белорусији паралелно функционишу државни и приватни здравствени систем. Странцима су доступне све медицинске установе, лабораторије и апотеке. Здравствена ситуација је задовољавајућа. За више информација посетити сајт Светске здравствене организације.

БЕЗБЕДНОСНА СИТУАЦИЈА - Р. Белорусија је безбедна држава. Организовано деловање на сузбијању свих облика криминала и ригорозна казнена политика доприносе ниској стопи криминала.

ТРАНСПОРТ - Jуна 2021. године oбустављена је директна авио линија белоруске авио компанија „Belavia” између Београда и Минска.
Током туристичког боравка у Р. Белорусији можете да управљате моторним возилом са међународном возачком дозволом, уз важећу националну возачку и потврду о регистрацији возила (саобраћајна дозвола), као и међународним осигурањем возила (зелени картон) до три месеца, од датума уласка у државу.
Ако је особи у Белорусији издата боравишна дозвола или пасош, онда у року од 90 дана мора да добије белоруску возачку дозволу, за коју мора да положи теоретски испит у саобраћајној полицији. Након овог периода, његова национална возачка дозвола ће се сматрати неважећом на територији Белорусије. Белоруску возачку дозволу издаје Државни аутомобилски инспекторат (аналогно саобраћајној полицији) само ако сте прошли посебну обуку у аутошколи у Р. Белорусији (или другој земљи ЗНД) и успешно положили испите о саобраћајним правилима и вожњи аутомобила. Период обуке за вожњу аутомобила у ауто-школи траје 3 месеца.
Нa територији Р. Белорусије функционише систем електронске наплате путарина.
Саветује се строго поштовање саобраћајних и других прописа јер су предвиђене строге новчане казне.

ОСТАЛО - Сходно прописима дозвољено је уношење и изношење новца у готовини без декларисања у износу до 10.000 USD (или еквивалент).
Локална валута у Р. Белорусији је белоруска рубља. Девизе се мењају у белоруске рубље у банкама и мењачницама. Платне картице домаћих и иностраних банака се могу користити уз уобичајене трошкове конверзије. Замена готовине, због мале разлике у курсу, се може вршити у банкама или мењачницама.

Контакти:
Приликом боравка у Републици Белорусији, за конзуларну помоћ и заштиту можете се обратити Амбасади Републике Србије у Минску (адреса: Румянцева 4, 220034 Минск), путем следећих контакт телефона: +375 17 284 29 84 и +375 17 284 29 90 и електронске адресе: embassy.minsk@mfa.rs