ВИЗНИ РЕЖИМ

Дипломатски и службени пасоши: Виза није потребна за боравак до 90 дана
Обични пасоши и друге путне исправе: Виза није потребна за туристички боравак до 3 месеца
Напомена: За носиоца путног листа у транзиту потребна је виза

 

 

УЛАЗАК И ИЗЛАЗАК ИЗ ЗЕМЉЕ:
Српским држављанима, носиоцима обичних пасоша, није потребна виза за туристичку посету и боравак у Аргентини до 90 дана.
За носиоце ПЛ у транзиту потребна је виза.

СОЦИЈАЛНИ СПОРАЗУМИ:
Није закључен социјални споразум.

КОРИСНЕ ИНФОРМАЦИЈЕ:

ЗДРАВСТВЕНА СИТУАЦИЈА – Србија и Аргентина немају уговор о међусобном здравсветном осигурању својих грађана, па се препоручује путно здравствено осигурање.
Општа санитарна ситуација у Аргентини је добра, уз препоруку да се пије само флаширана вода.
Број телефона хитне помоћи је 107. Такође, постоје и државне болнице које су бесплатне за хитне интервенције (Hospital General de Agudos "Dr. Juan A. Fernández", Av. Cerviño 3356, тел: 011 4808-2600; и Hospital «Bernardino Rivadavia», Avenida Las Heras 2670, тел: 011 4809-2000). Једна од квалитетнијих приватних болница у Буенос Ајресу је Instituto Argentino de Diagnostico y Тratamiento (адреса Marcelo Torcato de Alvear 2346, тел: 011 4965-1100).

БЕЗБЕДНОСНА СИТУАЦИЈА – Грађанима Србије који путују или бораве у Аргентини препоручујемо да избегавају кретање у касним сатима, да се крећу у групама, да са собом не носе ствари од вредности, као и да носе копије путних исправа. У случају било каквих проблема, молимо грађане да се јаве полицији на број телефона 911.
У граду Буенос Ајресу безбедносна ситуација није ризична, али грађанима препоручујемо да се, из предострожности, придржавају поменутих мера безбедности.
Највећу претњу представљају саобраћајне несреће изазване непоштовањем саобраћајних правила и пребрзом вожњом.
У близини граница, пре свега са Бразилом и Парагвајом постоје криминалне групе које се баве шверцом.
Криминал у Буенос Ајресу и већим градовима је на нивоу уобичајеном за велике градске центре. Не препоручује се ношење вредног накита и сатова. Повремено се дешавају и тзв. „експрес киднаповања", где се жртва приморава да да сав новац који има код себе и који може да извади из аутомата преко банковне картице. Посебно је распрострањена крађа мобилних телефона, због чега је препоручљиво да се исти не користе на јавним местима. Није препоручљиво да малолетна деца и адолесценти путују сами. Пасоше и све вредне ствари требало би држати у хотелском сефу и са собом носити фотокопију путне исправе. У јавном градском превозу треба предузимати уобичајене мере предострожности у вези са џепарењем и крађом. У случају уличне пљачке, не препоручује се пружање отпора, с обзиром да су нападачи најчешће наоружани.
У оквиру Аргентинске федералне полиције делује Полицијска туристичка јединица, којој се пријављује криминал против туриста. У Буенос Ајресу, ова јединица се налази у улици Corrientes 436, тел: 4346 5748 (позиви из Буенос Ајреса) и 0800 999 5000 (позиви из осталих делова земље).

ТРАНСПОРТ – Међународни аеродром у Аргентини је Езеиза у Буенос Ајресу. Буенос Ајрес је и главна аргентинска међународна лука. Железничка мрежа је добро организована у Провинцији Буенос Ајрес.
Јавни транспорт унутар Аргентине је у принципу безбедан и добро организован, са домаћим летовима и развијеном мрежом аутобуских линија. Путеви у целој земљи су добри.
Аргентина је чланица Женевске конвенције о саобраћају на путевима из 1949. године и за вожњу у Аргентини страни туристи морају, поред националне возачке дозволе, поседовати и међународну возачку дозволу издату у складу са међународним прописима, која има рок важења минимум две године и да је возач старији од 21 године.

ОСТАЛО – Аргентински царински прописи су веома строги у вези са привременим уношењем и изношењем оружја, лекова или заштићених животињских врста.
Приликом уласка и изласка из Аргентине, постоји обавеза пријаве кеш новца у вредности већој од 10.000 УСА долара, као и доказ о пореклу истог, уколико се поседује већа сума.
Аргентинска валута је пезос. Kурс је врло променљив и потребно га је проверити пред пут. Због распрострањености лажних новчаница, не треба мењати новац код уличних продаваца, већ се препоручује одлазак у званичне мењачнице.
Прихватају се све важније светске платне картице. Цена хотелског смештаја у Буенос Ајресу у просеку је од 50 до 250 УСД. За исхрану је дневно потребно од 30 до 70 УСД. Цене такси превоза за краће релације су око 5 УСД. Посета лекару у просеку кошта од 20 УСД до 100 УСД.

Контакти:
Приликом боравка у Аргентини, за конзуларну помоћ и заштиту можете се обратити Амбасади Републике Србије у Буенос Аиресу (адреса: Montevideo 696 C1019 ABN, BUENOS AIRES, ARGENTINA), путем следећег контакт телефона: +541148133445 или +541148133446 и електронске адресе: srb.emb.argentina@mfa.rs