Jerevan: Ambasadorka Panajotović Cvetković sa ministarkom zdravlja Jermenije

01. avg 2022.
Ambasadorka Republike Srbije u Jermeniji Tatjana Panajotović Cvetković sastala se sa ministarkom zdravlja Jermenije Anahit Avanesjan.

Ministarka je čestitala ambasadorki Srbije stupanje na dužnost u Jerevanu i poželela uspeh u radu, ističući želju za unapređenje saradnje Jermenije i Srbije na planu zdravstva.

U srdačnom i sadržajnom razgovoru, sagovornice su pozitivno ocenile razvoj bilateralnih odnosa i političkog dijaloga, sa posebnim akcentom na solidarnost i prijateljske veze između srpskog i jermenskog naroda, otvaranje Ambasade Srbije u Jerevanu, kao i očekivanje da u narednom periodu bude otvorena diplomatska kancelarija Jermenije u Beogradu.

Ambasadorka Panajotović Cvetković je prenela spremnost za razvoj saradnje u oblasti zdravstva, posebno na planu ugovorne saradnje i razmene znanja i iskustava.
Ministarka Avanesjan je izdvojila mogućnosti na planu razmene eksperata i medicinskog osoblja, saradnje između univerzitetskih zdravstvenih ustanova, razmene iskustava o mehanizmu brzog reagovanja u vanrednim situacijama, kao i razmene iskustava u kontekstu reforme primarnog zdravstvenog sistema koja se trenutno sprovodi u Jermeniji.

Obavestila je da će, uz podršku Svetske zdravstvene organizacije, u oktobru 2022. u Jerevanu biti održan Globalni sastanak timova hitne medicinske pomoći  i uputila poziv ministru zdravlja Republike Srbije da poseti Jermeniju.